Oulun yliopiston vetytutkimus laajenee – tavoitteena oikeudenmukainen vihreä siirtymä

Oulun yliopiston vetytutkimus ja energiatutkimus vahvistuvat uusilla hankkeilla, joissa tarkastellaan energiamurroksen yhteiskunnallisia kysymyksiä yhteisöjen tasolla.

Oulun yliopiston vetämä JustH2Transit-tutkimushanke tavoittelee Suomeen reilua vetysiirtymää.

”Vetysiirtymään kytkeytyy teknisen murroksen lisäksi suuria yhteiskunnallisia kysymyksiä, joihin on haettava kestäviä vastauksia”, sanoo Oulun yliopiston vetytutkimusta johtava professori Marko Huttula.

”Oikeudenmukaisuus on talouteen ja alueisiin liittyvä tärkeä teema. Kansainvälisesti tyypillistä on esimerkiksi, että vihreän siirtymän tuomia muutoksia kannatetaan, kunhan ne eivät koske omaa lähiympäristöä, ja nämä haasteet ovat nähtävillä myös Suomessa.”

Projektissa kartoitetaan vetysiirtymän tilanne ja järjestelmätason pullonkaulat. Lisäksi tutkijat tarkastelevat vetysiirtymän ympäristöllisiä, teknis-taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia sekä siirtymän yhtymäkohtia bio- ja kiertotalouteen.

Monitieteiseen hankkeeseen osallistuvat myös Luonnonvarakeskus, LUT-yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus VTT ja BotH2nia-vetyverkosto.

Lue myös: Aurinko valaisee vetytaloutta

Mistä edullista ja kestävää sähköä kaikille?

Uusi Flaire-hanke tutkii puolestaan sähkön kulutusjoustoon perustuvien ratkaisujen mahdollisuuksia ja esteitä kotitalouksissa ja kunnissa.

”Suurin haaste energiamurroksessa on se, miten tarjota puhdasta ja edullista energiaa kaikille”, sanoo hanketta johtava professori Eva Pongrácz Oulun yliopistosta.

”Sähkön hinta vaikuttaa erityisesti haavoittuvassa asemassa oleviin kotitalouksiin, joilla ei ole varaa investoida energiatehokkuuden parantamiseen. Kulutuspiikkien vähentäminen vakauttaisi sähköhintoja, mikä vähentäisi kotitalouksien sähkökuluja. Tämä lisää kestävyyttä ja samalla oikeudenmukaisuutta.”

Konsortion muut osapuolet ovat Suomen ympäristökeskus, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto.

Suomen Akatemia myönsi oikeudenmukaisen vihreän murroksen tutkimukseen vuosille 2023–2026 yhteensä 27 miljoonaa euroa.

Energiaratkaisut osana oikeudenmukaista vihreää murrosta -ohjelmasta rahoitettiin kahden Oulun yliopiston johtaman lisäksi kolme muuta konsortiota.

(Kuva Mikko Törmänen) Mistä energiaa sekä puhtaasti että reilusti? Sitä pohtivat myös Oulun yliopiston tutkijat.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia