Oulussa kehitettiin ennätysluja ekobetoni

Oulun yliopistossa on kehitetty maailman lujin sementtiä sisältämätön ekokuivabetoni. Betonin puristuslujuus on 107 megapascalia. Tavallisella korkealujuusbetonilla luvun on oltava vähintään 55.

Oululainen geopolymeeribetoni tehdään masuunikuonasta ja vesilasista eli kiinteästä natriumsilikaatista. Masuunikuona on raudanvalmistuksen sivutuote. Tutkijoiden mukaan betonin valmistusprosessi on yksinkertainen ja onnistuu huoneenlämpötilassa. Tulokset julkaistiin Journal of Cleaner Production -lehdessä.

Geopolymeeribetonin hiilidioksidipäästöt ovat jopa 80 prosenttia pienemmät kuin tavallisen betonin.

Uusi kuivabetoni sopii erilaisiin korkeaa lujuutta vaativiin sovelluksiin. Sitä on kokeiltu myös lattiamateriaalina, seinälaattoina ja sisustusesineissä.

Betoni syntyi osana Geobiz-hanketta, jonka projektipäällikkönä toimii Oulun yliopiston tutkijatohtori Tero Luukkonen. Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoitteena on kaupallistaa metalliteollisuuden sivuvirtoihin pohjautuva ekosementti.

Tutkimusalueen ympärille on kasvanut Oulun yliopistossa osaamiskeskittymä, joka on alalla Pohjoismaiden suurin. Professori Mirja Illikaisen johtamassa kuitu- ja partikkelitekniikan ryhmässä aihetta tutkii yhteensä 19 henkeä.

 

Uuden ekobetonin hiilijalanjälki on selvästi pienempi kuin perinteisen betonin.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia