HSY mittasi puunpolton vaikutuksia hengitysilmaan muun muassa Vantaan Päiväkummun pientaloalueella. Kuva: Tero Pajukallio.

Pääkaupunkiseudun pientaloalueilla mitattiin edelleen korkeita hiukkaspitoisuuksia

Pienhiukkasten pah-pitoisuudet osoittautuivat yhä varsin korkeiksi Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n vuonna 2024 tekemissä mittauksissa.

HSY mittasi viime vuoden aikana pah-yhdisteisiin kuuluvan bentso(a)pyreenin pitoisuuksia kuudella pientaloalueella pääkaupunkiseudulla ja lisäksi Uudenmaan Karkkilassa.

Pienhiukkaspitoisuudet ovat 15 viime vuoden mittaan laskeneet, mutta ne ovat yhä lähellä vuonna 2030 voimaan astuvaa uutta raja-arvoa, joka on korkeintaan yksi nanogramma kuutiometrissä ilmaa.

Bentso(a)pyreeniä syntyy epätäydellisessä palamisessa.

Kohonneita pitoisuuksia esiintyy erityisesti sellaisilla tiiviisti rakennetuilla pientaloalueilla, joilla poltetaan paljon puuta.

Tyynenä pakkasiltana pitoisuudet kuin liikenneruuhkassa

”Vuonna 2024 pientaloalueiden korkeimmat bentso(a)pyreenin pitoisuudet mitattiin Vantaalla Päiväkummussa ja matalimmat Helsingissä Vartiokylässä”, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Saija Korhonen.

”Tapanilan, Lintuvaaran ja Karkkilan tulokset asettuivat näiden väliin.”

Puunpoltto aiheuttaa korkeita pienhiukkasten ja niiden sisältämän mustan hiilen ja bentso(a)pyreenin pitoisuuksia erityisesti iltaisin.

Pitoisuudet voivat tyyninä pakkasiltoina kohota huomattavasti korkeammiksi kuin vilkasliikenteisillä alueilla ruuhka-aikoina.

Vähemmän päästöjä oikealla polttotavalla

Hiukkaspäästöihin voi vaikuttaa omilla toimillaan. Huonon polton päästöt ovat moninkertaiset verrattuna taitavaan kuivan puun polttoon hyvässä tulisijassa.

Puunpolton päästöillä on ihmisten terveydelle merkittävä vaikutus, koska ne syntyvät asuinalueilla ja leviävät lähialueen hengitysilmaan.

Lisäksi tulisijojen käyttö keskittyy aikoihin, jolloin ihmiset ovat kotonaan tai pihallaan ja altistuvat siten päästöille.

”Tulisijassa saa polttaa vain kuivaa puhdasta puuta, ei roskia”, Korhonen muistuttaa.

”Puunpolton päästöjä voi vähentää myös vaihtamalla tulisijan vähäpäästöisempään.”


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia