Helka Honka ja Anni-Maija Keskimaunu selvittävät tuntemattoman nesteen koostumusta ramanspektroskopialla yhdessä professori Ilkka Nissisen kanssa. Suojalasit suodattavat lasersäteilyn. Kuva: Ville Wittenberg.

Päivä professorina opetti ysiluokkalaisille tiedekilpailuvoittajille spektroskopian saloja

Keminmaan keskuskoulun yhdeksäsluokkalaiset Helka Honka ja Anni-Maija Keskimaunu pääsivät työskentelemään professoreina Oulun yliopistossa.

Helka Honka ja Anni-Maija Keskimaunu pokkasivat Päivä professorina -palkinnon kevään TuKoKe-kilpailussa (Tutki, kokeile, kehitä), jonka järjestää vuosittain Tekniikan akateemiset TEK.

Oulun yliopisto on kilpailun yhteistyökumppani.

Ysiluokkalaisten palkitun työn otsikkona oli Vipinää kinttuihin ja luurit laturiin.

”Haluttiin selvittää, voidaanko liikuntalaitteilla tuottaa sähköä liike-energian avulla ja samalla lisätä koulun välituntiaktiivisuutta”, kaksikko kertoo tiedotteessa.

”Tavoitteena oli rakentaa itse sähköä tuottava liikuntalaite, tässä tapauksessa crosstrainer.”

Palkitsijoiden mukaan tyttöjen ideassa on kansantaloudellista potentiaalia.

Ajankohtainen tieteidenvälisyys

Hongan ja Keskimaunun yliopistopäivää isännöi sähkö- ja tietotekniikan tiedekunta, jossa sielläkin tieteidenvälisyys on ajankohtainen teema.

Elektroniikassa yhdistetään sensoriteknologiaa ja mittaustekniikkaa ja etsitään sovelluskohteita, joissa limittyvät vaikkapa lääketieteen, liikunnan ja datankäsittelyn osaaminen.

Elektroniikan piirit ja järjestelmät -tutkimusyksikön professori Ilkka Nissinen paneutui nuorten vieraidensa kanssa aikaerotteiseen ramanspektroskopiaan ja esitteli näille yksikkönsä toimintaa.

Nuoret pääsivät myös mittaamaan erilaisia näytteitä yksikön laitteilla.

Professorin päivään kuuluu isojen linjojen pohtimista

Tyypilliseen professorin päivään kuuluu muun muassa isojen linjojen pohtimista ja tutkimuksen mahdollistamista muille.

”Opetuksen valmistelua, luentojen pitämistä, väitöskirjatyöntekijöiden ja diplomityötekijöiden ohjausta, projektihankkeiden valmistelua ja asioiden järjestämistä”, Nissinen kuvailee.

”Toki professorin pitää ehtiä hallintohommilta myös tutkimaan eli minun tapauksessani simuloimaan elektroniikkapiirejä, joita ollaan kehittämässä tai mittaamaan piirejä ja valmiita laitteita, joita olemme kehittäneet.”

Lue myös:

Tekstiilijätteestä nanoselluloosaa uusiin tuotteisiin – Elina Jääskeläisen idea toi voiton nuorten tiedekilpailussa


 

 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla messulippupaketin arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia