Pakkauksen biotyyny pidentää kasvisten elinikää ja suitsii ruokahävikkiä

Uusi biopohjainen pakkausratkaisu hidastaa tuorekasvisten vanhenemista eli ylikypsymistä, mikrobien aiheuttamaa pilaantumista ja ruskistumista.

Perustutkimukseen pohjaavan keksinnön takana on Helsingin yliopiston apulaisprofessori Kirsi Mikkonen kollegoineen.

Tutkijat lähtivät etsimään vastausta kysymykseen, kuinka kasvikset saataisiin säilymään pidempään. Jäähdyttäminen ja haihtumista estävä pakkaus eivät auta silloin, kun tuotteet ovat esillä huoneenlämpöisessä kaupassa irtotavarana tai avopakkauksissa.

Ratkaisuksi rakennettiin teknologia, joka on saanut nimekseen FreshTech.

FreshTech-teknologia perustuu edulliseen, pakkauksen osana toimivaan biopohjaiseen tyynyyn, joka pitää tuotteen tuoreena, toimii pehmikkeenä ja imee kosteutta”, Mikkonen kuvailee Helsingin yliopiston sivuilla.

”Kehittämämme teknologia voidaan tulevaisuudessa yhdistää esimerkiksi muovi- ja muun tyyppisiin pakkauksiin joko osana pakkausmateriaalia tai paperikartonkipakkausten pinnoitteena.”

Kolmen tutkimusalueen yhteisin voimin

Kirsi Mikkonen korostaa innovaatiota edeltänyttä pitkäjänteistä tutkimustyötä. Idea ei olisi syntynyt eikä sitä olisi voitu viedä eteenpäin ilman vuosikymmenien saatossa kertynyttä kattavaa perusosaamista.

”Olemme yhdistäneet materiaalitutkimusta, pakkausmateriaalien kehitystä ja elintarviketeollisuuden sivuvirtojen hyödyntämistä koskevaa tutkimusta”, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastossa työskentelevä apulaisprofessori kertoo.

”Minun ryhmäni tutki erilaisia biopohjaisia pakkauksia samaan aikaan kun professori Maija Tenkanen oli tutkimusvapaalla ja alkoi miettiä uusia pakkausratkaisuja. Palapelin kolmas palanen oli yliopistonlehtori Mari Lehtonen, joka oli jo jonkin aikaa tutkinut kasviöljyjä.”

Mikkosen kollegat paneutuivat myös muun muassa rasvojen hapettumistuotteisiin ja haihtuviin yhdisteisiin.

Patentti haussa, skaalaus menossa

Tutkijat ovat saaneet keksintönsä kehittämiseen Business Finlandin Research to Business -rahoitusta. Nyt työ jatkuu maa- ja metsätalousministeriön Makera-rahoituksen avulla. Patenttihakemus on vireillä.

Parhaillaan teknologiaa kokeillaan tuoreisiin marjoihin ja säädetään teollisuusmittakaavan tuotantoon sopivaksi.

”Pidämme kaikki kaupallistamisreitit vielä avoinna. Jatkossa on mahdollista perustaa yritys tai lisensoida keksintömme jollekin toiselle”, Mikkonen sanoo.

(Kuva Helsingin yliopisto) Kirsi Mikkosen tavoitteena on saada uusi teknologia ensisijaisesti kasvisten tuotantoketjun alkupään ja kaupan käyttöön, mutta siitä voidaan rakentaa myös kotikäyttöön sopiva ratkaisu.

Uutista muokattu ja täydennetty 9.3.2023.

 


Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia