Pakkausalan konkari kehittää vaihtoehtoja muoville

Kiertotalouden edelläkävijä Huhtamäki Oyj suojaa innovatiiviset ratkaisunsa patenteilla, mallioikeuksilla ja hyödyllisyysmalleilla. Yhteistyökumppanina yhtiöllä on Papula-Nevinpat.

Ruoan kotiinkuljetuspalvelut ovat viime vuosien megatrendi, joka on kasvanut entisestään kevään 2020 poikkeustilan aikana.

Kuljetukseen tarvitaan kertakäyttöisiä ruoka- ja juomapakkauksia, ja samaan aikaan globaali huoli ilmastonmuutoksesta kasvaa – miten vältetään ympäristön liikakuormittuminen?

Kierrätettävät materiaalit ja kiertotalous ovat pakkausteollisuuden vastaus. Pakkausvalmistuksen konkariyritys Huhtamäki on ollut etujoukoissa kehittelemässä vaihtoehtoja muovipakkauksille.

Huhtamäki on ollut myös aktiivinen IPR-oikeuksien suhteen. Yhtiö suojaa mallioikeuksilla pakkaustensa ulkomuotoja, patenteilla ja hyödyllisyysmalleilla pakkauksiin liittyviä muita keksintöjä ja tietysti tavaramerkkirekisteröinneillä brändinsä.

Olet varmasti joskus juonut kahvia tai teetä kertakäyttömukista, jonka kannessa lukee Huhtamäki. Ehkä olet jopa bongannut tutun suomalaisen nimen mukista ulkomaanreissulla.

Jo sadan vuoden ikään ehtinyt Huhtamäki on maailmanlaajuisesti toimiva ruoka- ja juomapakkausten asiantuntija ja valmistaja, joka toimii 35 eri maassa.

Huhtamäen asiakkaissa on paljon globaaleja yrityksiä, jotka ovat edelläkävijöitä kiertotaloudessa ja kestävässä kehityksessä.

– Trendit luovat uusia mahdollisuuksia, jotka vielä muutama vuosi sitten olivat pinnan alla. Nyt ne nousevat esiin ja asiakkaat haluavat edetä muutoksissa nopeasti, kertoo Timo Tiilikainen, joka johtaa Huhtamäen QSR & Beverage -kategorian tuotekehitystä Euroopassa.

Miljardi pahvipilliä vuodessa

Vaihtoehtoisten pakkausmateriaalien tarvetta on vauhdittanut EU:n Single Use Plastics -direktiivi, joka kieltää esimerkiksi muoviset kertakäyttöpillit ja -lautaset. Paperi ja kuitu ovat oivallisia vaihtoehtoisia raaka-aineita muoville.

Huhtamäellä on jo entuudestaan ollut merkittävä asema näiden uusiutuvien raaka-aineiden konvertoijana pakkauksiksi. Nyt kertynyttä osaamista voidaan hyödyntää myös uusilla tuotealueilla.

– Toimme viime vuonna markkinoille paperisen pillin muutaman globaalin asiakkaamme kanssa. Se eteni nopeasti kaupallisesta tarpeesta ja ideasta massatuotantoon. Vuosi sitten aloitimme tuotannon yhdellä tehtaistamme, ja nyt pillien tuotantoa on jo useilla tehtailla Euroopassa, ja tuotantokapasiteettia on lisätty merkittävästi lyhyessä ajassa, Tiilikainen kertoo.

– Muovituotteet eivät ole yksinkertaisia korvata, sillä muovilla on hyviäkin ominaisuuksia – muovi esimerkiksi suojaa ruokaa todella tehokkaasti. Ei ole aina helppoa luoda muovitonta ratkaisua, jolla olisi täysin muovia vastaavat funktionaaliset ominaisuudet.

Huhtamäellä on kuidun ja kartongin konvertoinnissa pitkä historia. Huhtamäen Yhdysvalloissa toimivat tehtaat ovat kuitualan uranuurtajia maailmassa ja Huhtamäen Chinet-kuitulautaset ovat USA:n vähittäiskaupassa alan johtava tuotemerkki.

Kuitupohjaisissa ruoka- ja juomapakkauksissa, jotka ovat iso osa Huhtamäen bisnesaluetta, immateriaalioikeuksien suojaamisella on iso rooli. Uudet materiaalit ja toiminta-alueet tuovat mukanaan uusia kilpailijoita, sellaisistakin yrityksistä, joita ei ennen nähty kilpailijoina.

– Jo kymmenen vuotta sitten nähtiin esimerkiksi kuitukansien kohdalla, että kiinnostus uusiutuvia materiaaleja kohtaan kasvaa. Onneksi suojasimme keksinnöt jo silloin, sillä nyt siitä on hyötyä, Tiilikainen kertoo.

Huvin vuoksi suojausta ei tietenkään tehdä, vaan sillä on aina oltava selkeä liiketoiminnallinen tavoite ja se pitää kohdistaa järkevästi tiettyihin maihin.

Pakkausmateriaalien suojaamiseen on käytetty patentteja.

– Jos pakkausten ja kuppien uusia muotoja ei suojattaisi mallioikeuksilla, ne annettaisiin vapaasti ilman korvausta kilpailijoiden käyttöön. Suojauksella siis turvataan muotoiluinnovaatioita, joihin on satsattu paljon aikaa ja rahaa, selittää Papula-Nevinpatin EU-malliasiamies ja EU-tavaramerkkiasiamies Irmeli Nokkanen, joka auttaa Huhtamäkeä mallisuojausasioissa.

Nokkanen toteaa, että pakkaukset ovat olleet globaalisti aina yksi suosituin tuoteryhmä haetuissa mallioikeuksissa – niitä suojataan paljon.

Mallioikeus on erinomainen, edullinen ja tehokas väline taistelussa kilpailijoiden tuotejäljittelyä, kopiointia ja myös tuoteväärennöksiä vastaan.

Erityisesti yhteisömalli eli ns. EU-malli, jota Huhtamäkikin käyttää muotoilunsa suojaamisessa, on kustannustehokas ottaen huomioon sen maantieteellinen kattavuus. Lisäksi sen saa erittäin nopeasti, jopa muutamissa päivissä.

Teollisoikeuksien suojauksista on ollut Huhtamäelle hyötyä. Kokonaishyötyä arvioitaessa on Tiilikaisen mukaan arvioitava myös, onko jokin tietty suojaus pitänyt kilpailijan poissa eli toiminut ennaltaehkäisevästi.

Merkittävistä taloudellisista vaikutuksista voi olla joskus kyse, ja oikeuteenkin on menty tarvittaessa. Näin on useimmiten onnistuttu varmistamaan, että jatkossa on vapaus toimia.

Tarkka kilpailijaseuranta ehkäisee riitatilanteet ja mahdollistaa toimintavapauden

Maailmalla Aasia on tänä päivänä tietyillä alueilla pakkausalan edelläkävijä. Esimerkiksi Kiinassa markkinoille on tullut pitkälle kehitettyjä ruuankuljetuspakkauksia, muun muassa monimutkaisia kansirakenteita, joita ei Euroopassa juurikaan näe.

– Huhtamäen paikallinen tuotekehitys Kiinassa pyrkii kehittämään ratkaisuja näihin tarpeisiin. Aasialaisilla firmoilla on ylipäänsä eurooppalaisista poikkeavia ratkaisuja. Myös patenttihakemusten määrä Kiinassa ja kiinalaisten patenttihakemusten määrä globaalisti on kasvanut merkittävästi viime vuosina, valottaa Huhtamäen patenttikoordinaattori Pirkko Uotila.

Kilpailijoiden patentti-, hyödyllisyysmalli- ja mallisuojahakemuksia seurataan hyvin tarkkaan. Ennen jokaisen projektin aloitusta tehdään kartoitus kilpailijoiden suojauksista, jotta vältetään mahdolliset riitatilanteet.

– Kilpailijaseurantamme perusprofiili on aika laaja, ja hakuprosessien edistymistä seurataan tiiviisti ja niihin reagoidaan tarvittaessa, Uotila kertoo.

Asiamiehen toimialatuntemus, joustavuus ja kansainvälisyys tärkeitä tekijöitä toimiston valinnassa

Huhtamäen ja Papula-Nevinpatin yhteistyö on jatkunut jo vuodesta 2013 lähtien. Pitkän yhteistyön ansiosta Irmeli Nokkanen sekä tavaramerkkiasioissa EU-tavaramerkkilakimies Heidi Mikkola tuntevat jo hyvin asiakkaansa toimialan.

– Olen kiitollinen Irmelin sekä Heidin asiantuntemuksesta. Voin soittaa heille aina tarvittaessa mallisuoja- tai tavaramerkkiasioissa ja saan nopeasti vastauksen. Ongelmatilanteissa heiltä löytyy vastaukset, Uotila kiittelee.

Myös Papula-Nevinpatin laaja kansainvälinen verkosto sekä vahva asiantuntemus Venäjän teollisoikeuksissa ovat olleet avuksi. Huhtamäellä on mm. Moskovan lähellä tehdas.

– Kustannustehokkuuden ohella edellytämme käyttämiltämme toimistoilta kansainvälistä verkostoa ja perehtymistä toimialaamme sekä tuotteisiimme, Tiilikainen korostaa.

Lue lisää Papula-Nevinpatin IPR-palveluista.

Kuvat Huhtamäki Oyj

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia