Palomies syttyi kemiasta

Juha-Pekka Pakarinen on esimerkki siitä, että elämässä kaikki on mahdollista, jos paloa löytyy. Pelastajasta on sukeutumassa myös kemisti.

Anni Turpeinen

”Palomies ei panikoisi.”

Näin valoi uskoa itseensä yhdeksänvuotias Juha-Pekka Pakarinen ryömiessään kaverinsa kanssa ahtaassa ojarummussa kotikonnuillaan Oulussa.

1990-luvun alussa extreme-kokemukset haettiin pihapiiristä ja lähiluonnosta, kun kukaan ei vielä päässyt purkamaan jännityksen kaipuutaan internetin ihmeellisissä virtuaalimaailmoissa.

Pitkässä kapeassa putkessa ei voinut nostaa päätään lainkaan. Eteneminenkin oli mahdollista vain liikuttelemalla sopivasti kenkien kärkiä. Ystävä mönki edellä ja Pakarinen perässä.

Kun lieriöön oli itsensä ängennyt, eteenpäin oli pyrittävä, sillä takaisin ei enää päässyt.

Yhtäkkiä kaveri pysähtyi niille sijoilleen.

Pakarinen yritti kysellä syytä, mutta kun putkilo oli täysin tukossa, huhuilu ei toisen korviin kantautunut. Koputtelu tämän tossunpohjiinkaan ei tuottanut tulosta.

”Painoin sitten naaman alaspäin ja odotin. Siellä sitä kökötettiin pilkkopimeässä. Ei auttanut kuin häätää pois turhan levottomia ajatuksia”, Pakarinen muistelee.

Lopulta ystävään tuli taas eloa, ja vaivalloinen taival jatkui. Koitti sekin hetki, kun kaverukset putkahtivat putkesta ulos, puistelivat pölyjä vaatteistaan ja huohottivat adrenaliinipöllyissään.

”Kaveri vain tuumasi, että jäi vähän jumiin. Rummun pää oli painunut osittain maan alle, ja hän joutui kaivuuhommiin.

Paljain käsin se oli melko hankalaa ja otti aikansa.”

Putkeen päätyminen oli seurausta poikien hölmöstä päähänpistosta. Pakarisen elämässä tapahtuma oli kuitenkin opettavainen ja mieleenpainuva.

Se oli hetki, kun paniikille ei voinut antaa valtaa, vaikka se yritti voimalla tunkea korvien väliin. Se oli hetki, kun Pakarisesta tuli mieleltään palomies.

Virallisesti hän valmistui palomieheksi Pelastusopistosta Kuopiosta 14 vuotta myöhemmin.

Sen jälkeen on ehtinyt tapahtua paljon. Pelastajan ura on vienyt moneen, mutta nyt näköpiirissä on tulevaisuus kemistinä.

Numerossa 6/2021 ilmestyvä juttu kertoo, kuinka kaikki oikein kävi. Koko jutun voit lukea täältä.

(Kuva Reetta Virtanen) Juha-Pekka Pakarinen nykyisellä työmaallaan Helsingin keskuspelastusasemalla. Vastaisuudessa työpaikka löytynee toisaalta.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia