Palonotin teknologia suojaa puurakenteet palolta

Suomalainen startup-yritys Palonot Oy on kehittänyt palosuojausteknologian, joka vähentää puurakentamisen terveys- ja ympäristöhaittoja. Patentoitu menetelmä ratkaisee ison osan ongelmista, jotka liittyvät puutuotteiden paloturvallisuuteen.

Juha Granath

Kolme entistä kemiralaista, keksijäkemistit Jari Kukkonen ja Timo Nissinen sekä ekonomi Tage Johansson perustivat Palonot Oy:n vuonna 2016.

Tavoite on huima: yritys aikoo olla yksi maailman johtavista uusien puutuotteiden palonestoaineiden valmistajista vuoteen 2030 mennessä.

Palonot kehittää uusia ympäristöä säästäviä palonestoaineita, joita puutuotteiden valmistajat voivat käyttää muun muassa puun, luonnonkuitujen ja komposiittimateriaalien palonestoaineena niin sisällä kuin ulkona.

”Tuotteemme on tehokas ja myrkytön, ja sillä käsitelty puu on kierrätettävää”, sanoo yhtiön tutkimus- ja kehitysjohtaja Jari Kukkonen.

”Patentoitu teknologiamme on kemiallisesti turvallinen ja kestävä vaihtoehto. Se myös vähentää merkittävästi paloneston kustannuksia verrattuna perinteisiin palonestokemikaaleihin”, vakuuttaa toimitusjohtaja Tage Johansson.

Palonestoaineet ovat kemikaaleja, jotka estävät tulipalon syttymistä ja hidastavat palon etenemistä.

Juttu Palonotista ja sen teknologiasta ilmestyi numerossa 4/2022. Lue koko juttu täältä.

(Kuva Juha Granath) Kemisti Kukkonen esittelee tuloksiaan toimitusjohtaja Johanssonille (oik.). ”On arvioitu, että palosuojattujen puutuotteiden osuus kaikista puutuotteista kasvaa nykyisestä noin kahdesta prosentista noin kymmeneen prosenttiin”, Tage Johansson kertoo.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia