Paristojen ja pakkausten kierrätys etenee hyvin

Suomalaiset kuuluvat Euroopan ahkerimpien paristojen ja akkujen kierrättäjien joukkoon. Meillä paristoja ja akkuja viedään kiertoon neljänneksi eniten, kun määrä suhteutetaan maan asukaslukuun.

Viime vuonna suomalaiset kiikuttivat keräyspisteisiin keskimäärin 270 grammaa eli karkkipussillisen verran käytettyjä virtalähteitä.

”Aktiivisuuteen on varmasti vaikuttanut ainakin se, että 13 000 keräyspisteen verkostomme on asukaslukuun verrattuna Euroopan laajimpia”, sanoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä.

Tilastojen mukaan suomalalaiset myös käyttävät paristoja ja akkuja keskivertoeurooppalaista enemmän.

”Syytä tähän voi vain arvailla. Voisiko tähän vaikuttaa esimerkiksi se, että me suomalaiset viihdymme johtojen tavoittamattomissa mökillä ja luonnossa liikkumassa?” Stenbäck pohtii.

Myös muovipakkaukset kiertävät yhä paremmin

Myös vuonna 2016 aloitettu kuluttajien muovipakkausten keräys etenee vauhdikkaasti.

Vuonna 2018 pakkauksia kerättiin 59 prosenttia edellisvuotta enemmän. Kuluvana vuonna kasvu on kiihtynyt edelleen.

Heinäkuussa kuluttajat toivat keräykseen peräti 77 prosenttia enemmän pakkauksia kuin vuotta aiemmin. Tammi–heinäkuun kasvuprosentti oli yhteensä 66.

Hyvää kehitystä siivittää se, että muovipakkausten tuottajayhteisö Suomen Uusiomuovi Oy perusti viime vuonna yli sata uutta aluekeräyspistettä.

Samaan aikaan kunnat ja yksityiset ympäristöyritykset ovat lisänneet muovipakkausten keräysastioiden määrää kiinteistöissä.

Kierrätykseen palautetut muovipakkaukset käsitellään Riihimäellä Fortumin muovijalostamossa, jossa niistä tehdään uusioraaka-ainetta muoviteollisuudelle.

(Kuva) Kierrätykseen tuotavien käytettyjen paristojen ja akkujen virtanavat pitää muistaa suojata esimerkiksi teipillä. Teippi estää mahdolliset oikosulut, jotka voivat aiheuttaa jopa tulipaloja. Kuva: Paristokierrätys

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia