Ilmatieteen laitos on tutkimuksessaan sovittanut uuden holografisen kuvantamislaitteen Icemetin (Icing Condition Evaluation Method) mittaamaan nestepilvien mikrofyysisiä ominaisuuksia.
Hologrammien avulla kyetään havaitsemaan, kuvaamaan ja mittaamaan asioita, jotka ovat perinteisen kameratekniikan ulottumattomissa.
Mittaustekniikalla on mahdollista terävöittää mikrofyysisten ominaisuuksien määritystä käyttämällä korkean erotuskyvyn kuvantamista.
Jokaisen hiukkasen, pisaran tai jääkiteen muoto, koko ja sijainti voidaan mitata hyvin määritellyssä kolmiulotteisessa näytetilavuudessa ilman oletuksia kohteen ominaisuuksista.
Metsäpalo vaikuttaa merkittävästi pilvipisaroiden ominaisuuksiin
Ilmatieteen laitoksen tutkijat vertailivat kolmea toisistaan poikkeavaa pilvipisaroiden mittausmenetelmää.
Holografisen kuvantamisen lisäksi tutkimuksessa olivat mukana valon sirontaan ja aerosolien liikkuvuusominaisuuksiin perustuvat mittalaitteet, joista jokaisella saatiin lisätietoa pilvien ominaisuuksista.
Kahden kuukauden vertailumittausjakso Puijon Smear IV -mittausasemalla piti sisällään myös metsäpalon. Tutkijat havaitsivat sen vaikuttavan merkittävästi pilvipisaroiden ominaisuuksiin.
Mahdollisimman tarkka ja kattava pilvipisaroiden mittaaminen auttaa arvioimaan pilvien merkitystä lämpenevässä ilmastossa. Uudet mittausmenetelmät ovat osaltaan tarkentamassa kuvaa ilmakehän toiminnasta.
Tutkimuksen tulokset julkaisi Atmospheric Measurement Techniques.
(Kuva: Scanstockphoto) Tarkka pilvipisaroiden mittaaminen auttaa arvioimaan sitä, mikä on pilvien merkitys lämpenevässä ilmastossa.
Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!
Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.