Poriin tulossa Euroopan ensimmäinen kierrätysvanadiinin tuotantolaitos

Suomeen kaavaillaan tuotantolaitosta, joka valmistaisi vanadiinipentoksidia teollisuuden sivuvirroista eli teräksentuotannon kuonasta.

Kuona tuotaisiin laitokseen SSAB:n Raahen, Öxelösundin ja Luulajan terästehtaista. Kierrätysvanadiinin tuotantoon ei siis tarvittaisi uutta kaivos- ja rikastustoimintaa.

Hankkeen takana ovat australialaisyhtiöt Critical Metals Ltd ja Neometals Ltd, jotka ovat hakeneet patenttia hydrometallurgiselle karbonaattiliuotusprosessilleen.

Vanadiinipentoksidin tuotantoprosessissa hyödynnettäisiin uusiutuvaa energiaa ja huomattava määrä paikallisista teollisuuslähteistä talteenotettua hiilidioksidia.

Kriittinen raaka-aine

Maailman vanadiinista louhitaan nykyään 75 prosenttia Etelä-Afrikassa, Kiinassa ja Venäjällä, joten sen saatavuuteen liittyy riskejä.

Vanadiinilla on EU:lle suuri taloudellinen merkitys. Euroopan komissio on sisällyttänyt sen kriittisten raaka-aineiden luetteloonsa.

Komissio myös haluaa varmistaa vanadiinin riittävyyden Euroopassa, joten se tukee tuotantolaitoksen rakentamista Suomeen EIT Raw Materials -ohjelmansa kautta.

Vanadiinia käytetään teräksentuotannon ja metalliteollisuuden lisäksi muun muassa katalyyttina kemianteollisuudessa. Tulevaisuudessa sitä tarvitaan yhä enemmän energian varastoinnissa.

Investointipäätös vuoden loppuun mennessä

Porin Tahkoluotoon sijoitettava suurtehdas tuottaisi korkean puhtausasteen vanadiinipentoksidikemikaaleja tai -hiutaleita maksimissaan 9 000 tonnia vuodessa.

Laitoksen sivutuotteina saataisiin kalkkipitoista stabiloitua kuonaa 415 000 kuivatonnia vuodessa ja natriumsulfaattia 30 000 tonnia vuodessa.

Raaka-ainettaan eli terästeollisuuden sivutuotekuonaa tehdas käyttäisi maksimissaan 300 000 tonnia vuodessa.

Laitoksen on määrä aloittaa tuotantonsa vuoden 2024 lopulla. Tehdas työllistäisi noin 80 henkeä.

Australialaisyhtiöt aikovat tehdä lopullisen päätöksen 160 miljoonan euron investoinnistaan kuluvan vuoden aikana.

Päivi Ikonen

(Kuva) Porin Tahkoluodossa toimivat ennestään muun muassa kaupungin syväsatama, Fortumin hiilivoimala sekä useita tuulivoimaloita.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia