NPHarvestin palkitun teknologian ovat kehittäneet Federico Varalta, Sara Ikonen, Juho Uzkurt Kaljunen, Burak Yirmibesoglu ja Eero Petäjä. Kuva: Jari Härkönen.

Potkua kiertotalouteen – NPHarvestin raaka-aineita keräävä kalvomenetelmä pokkasi uuden teknologiapalkinnon

Helsinkiläinen startup-yritys NPHarvest on palkittu uudella suomalaisella teknologian alan tunnustuksella Läpimurto-palkinnolla.

NPHarvest on kehittänyt uudenlaisen kalvoteknologian typen ja fosforin poistamiseen jätevesistä ja niiden hyödyntämiseen uudelleen raaka-aineina, esimerkiksi lannoitteina.

Nosteessa oleva yhtiö sai edellisen tunnustuksensa, Pelasta Itämeri -palkinnon helmikuussa 2025.

Ravinteet talteen jätevedestä – NPHarvest voitti Pelasta Itämeri -palkinnon

Läpimurto-palkinto kuuluu uuteen ITU-palkintoperheeseen, jonka perustivat Tekniikan akateemiset TEK ja Tekniska Föreningen i Finland TFiF.

Kaksi muuta ITU-tunnustusta ovat Kivijalka-palkinto, jonka vei laskentakoodia kehittävä VTT:n tiimi, ja Uranuurtajat-palkinto, joka myönnettiin Oulun yliopiston tuotantotalouden yksikölle.

Palkinnot jaettiin Helsingissä 10. huhtikuuta.

”Huomattavan potentiaalinen ratkaisu”

Läpimurto-palkinto myönnetään innovaatiolle, joka on uudistanut tekniikan alaa.

Palkintoraadin puheenjohtajan Elina Hiltusen mukaan NPHarvestin tiimi on tehnyt keksintönsä eteen pitkäjänteistä työtä ja tuottanut uutta, mullistavaa tutkimustietoa.

”Erityisesti se, että ratkaisulla voidaan ottaa talteen jopa 90 prosenttia jätevesien ravinteista, osoittaa sen vaikuttavuuden”, kemian diplomi-insinööri, kauppatieteiden tohtori ja futuristi Hiltunen sanoo.

”Korkea talteenottoprosentti ja pieni energiankulutus tekevät innovaatiosta huomattavan potentiaalisen ison mittakaavan ratkaisun.”

Kautta maailman tunnettu ydinvoimakoodi

Kivijalka-palkinnon saavat tieteellisesti ja kaupallisesti ansioituneen tutkimuksen tekijät.

Ensimmäisen Kivijalan vei VTT:n Serpent-koodia kehittävä ryhmä.

Kivijalka-voittajatiimin muodostavat Ville Valtavirta, Jaakko Leppänen ja Antti Rintala. Kuva: Jari Härkönen.

 

Neutronien ja fotonien kulkeutumista ja vuorovaikutuksia mallintava uuden sukupolven laskentakoodi on kansainvälisesti tunnetuimpia työkaluja ydinreaktoreiden laskennallisessa tutkimuksessa.

Serpentin käyttäjäkuntaan kuuluu jo yli 200 yliopistoa ja tutkimusorganisaatiota, muun muassa maineikkaat MIT ja Cambridgen yliopisto.

”Sen kaupallinen versio on käytössä kymmenissä yrityksissä, mikä osoittaa sen merkittävyyden ja luotettavuuden alalla”, kuvailee Kivijalka-palkintoraatia vetänyt kemiantekniikan emeritusprofessori Outi Krause.

Akateemisen tiimityön huiput

Uranuurtajat-palkinnon voittanut Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikkö sai tunnustuksensa monimuotoisesta, tuloksellisesta tiimityöstä.

Uranuurtajat-tiimistä ehtivät kuvaan Nina Jackson (vas.), Pukar Kunwar, Harri Haapasalo, Kari-Pekka Heikkinen ja Laura Kauppinen. Kuva: Teija Soini.

 

Erityisen ansiokasta on palkitsijoiden mukaan yksikön työ- ja opiskeluyhteisön hyvinvoinnin kehittäminen.

”Pitkäjänteisestä toiminnan kehittämisestä on seurannut konkreettisia tuloksia, kuten henkilöstön matala stressitaso ja korkea työtyytyväisyys”, kertoo Uranuurtajat-palkintoraatia johtanut Katja Toropainen.

”Tämän lisäksi yksikkö panostaa selvästi ja konkreettisesti muun muassa opiskelijoiden ja kansainvälisten osaajien mukaan ottamiseen ja integrointiin.”

Monimuotoisuuden asiantuntijana tunnettu Toropainen on Inklusiiv-organisaation perustaja ja kasvuyritystapahtuma Slushin entinen pääkuraattori.

ITU-palkinnot jaetaan seuraavan kerran ensi vuonna.

Päivi Ikonen


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia