Proteiinihäkeistä uusia toiminnallisia hybridimateriaaleja

Aalto-yliopiston professori Mauri Kostiainen on saanut ERC-rahoituksen hankkeeseensa, jossa hän kehittää uusia biohybridimateriaaleja.

Kostiaisen ryhmän tavoitteena on hyödyntää materiaalien rakenneosina viruskapsideja eli proteiinikuoria ja muita proteiinihäkkejä.

Tällaiset materiaalit voisivat yhdistää biomolekyylien erittäin spesifit toiminnot synteettisten materiaalien monipuolisuuteen.

ERC:n Consolidator Grant -rahoitusta myönnetään uransa keskivaiheilla oleville tutkijoille, joiden tähänastinen tieteellinen työ ennakoi erityistä menestystä.

Rahoituksen määrä on vajaat kaksi miljoonaa euroa ja kesto viisi vuotta.

Biologiset ja synteettiset aineet yhteen sähköstaattisesti

Uusien toiminnallisten materiaalien kehittämisen edellytys on aineiden rakenteen hallinta nanomitassa.

Suurin osa nykyisistä nanomateriaaleista koostuu joko täysin synteettisistä tai täysin biologisista yhdisteistä, joiden hallittu yhdistäminen on ollut haastavaa.

”Ehdotamme tutkimuksessamme lähestymistapaa, joka perustuu biologisten proteiinihäkkien ja synteettisten materiaalien sähköstaattiseen yhdistämiseen”, Kostiainen kertoo.

Proteiinihäkit, kuten ferritiinit ja viruskapsidit, tarjoavat monimutkaisen mutta geometrisesti hyvin määritellyn onton rakenteen, joka voi sulkea sisäänsä monenlaisia partikkeleita ja ohjata eri komponenttien kiteytymistä.

Tutkijat pyrkivät ohjelmoimaan kiteisiin erilaisia toimintoja. Kollektiivisesti käyttäytyvistä nanokiteistä voi olla hyötyä esimerkiksi katalyysi- ja puhdistussovelluksissa.

Alankomaiden kautta takaisin Otaniemeen

Mauri Kostiainen valmistui orgaanisen kemian maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 2005 ja suoritti teknillisen fysiikan tohtorin tutkinnon silloisessa Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2008.

Väitöksensä jälkeen hän toimi tutkijatohtorina hollantilaisessa Radboudin yliopistossa, jossa hän kehitti uusia menetelmiä kemialliseen ja fysikaaliseen virologiaan.

Aalto-yliopistossa Kostiainen on työskennellyt vuodesta 2011.

(Kuva: Aalto-yliopisto) Mauri Kostiainen tekee tutkimustaan Aalto-yliopiston kemiantekniikan korkeakoulun biotuotteiden ja biotekniikan laitoksessa.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia