Uudenlaista älykästä, puettavaa laitetta terveyden seurantaan kehittää EU:n UltraSense-hanke, johon osallistuu myös suomalaisia toimijoita.
Venyvä monianturialusta analysoi tarkasti kehon koostumuksen ja hien sisältämät biomarkkerit.
”Edullinen ja helppokäyttöinen laite tekee kehon koostumuksen seurannasta mahdollista myös muille kuin ammattilaisille”, kuvailee tutkija Tuire Salonurmi Oulun yliopistosta.
Kestävämpään ja terveellisempään elämäntapaan kannustavan UltraSense-hankkeen taustalla on huoli eurooppalaisten paino-ongelmasta.
Puolet EU-kansalaisista on ylipainoisia, ja 16 prosenttia luokitellaan lihaviksi.
”Laitteen hyödyntämät tekoälyratkaisut mahdollistavat yksilöllisen hoidon ja auttavat vähentämään lihavuutta ja siihen liittyviä sairauksia.”
Testissä muun muassa liikunnan vaikutukset
Hankkeessa rakennettava puettava laite perustuu kolmeen toisiaan täydentävään anturiteknologiaan.
Ultraäänianturi tarjoaa täsmällistä tietoa kehon koostumuksesta ja kudosten paksuudesta, ja bioimpedanssianturi mittaa nopeasti ja luotettavasti kehon rasva-, vesi- ja lihasprosentin.
Erittäin tarkka G-FET-biosensori taas kerää tietoa analysoimalla hien biomarkkereitaa.
Älylaitetta testataan nelivuotisessa hankkeessa kahdessa käyttökohteessa, liikunnan vaikutusten monitoroinnissa ja metabolisen oireyhtymän varhaisessa tunnistamisessa ja seurannassa.
Mukana myös VTT ja Polar
Oulun yliopiston rooli hankkeessa keskittyy aineenvaihdunnan biomarkkereihin, kehon koostumuksen mittauksen kehittämiseen sekä terveysdatan käsittelyyn tekoälyalgoritmeilla.
Sensorien kehityksessä on mukana myös Teknologian tutkimuskeskus VTT.
Polar oy vastaa puolestaan uuden puettavan laitteen kaupallistamisesta.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!