Punamulta sai haastajan – kestävä sinisoija syntyy bioaineista

Puun teolliseen pintakäsittelyyn on löytynyt uusi ympäristöllisesti kestävä ratkaisu nimeltään Sinisoija.

Uutuus haastaa perinteistä punamultamaalia ja korvaa puun öljypohjaisia pintakäsittelyaineita uusiutuvilla bioraaka-aineilla.

Ekologinen pinnoite sisältää muun muassa värimorsinko-kasvista saatavaa uutetta sekä suomalaisen soijaöljytuotannon sivuvirtoja.

Nimestään huolimatta Sinisoija ei ole pelkästään sinistä, vaan sen väri voi olla mikä tahansa.

Sinisoija-keksintö vei voiton innovaatiokilpailussa, jonka Jyväskylän ammattikorkeakoulun yrityskiihdyttämö BioPaavo ja Kasvu Open toteuttivat Siparila Oy:lle.

Siparila on vuonna 2003 perustettu puualan kasvuyritys, joka on erikoistunut ulkoverhoukseen, sisustuspaneeleihin ja -listoihin.

Kestävämmillä ratkaisuilla kysyntää maailmalla

Kekseliään innovaation takana ovat luonnonvärivalmistaja Natural Indigo Finland Oy, kiertotalouden materiaaleja kehittävä Brightplus Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori Anja Primetta yhteistyössä monitieteisen BioColour-hankkeen kanssa.

Siparilan mukaan voittajatiimin ehdotus oli uutuusarvoltaan lähinnä sitä, mitä kilpailussa haettiin.

Lisäksi Sinisoija hyödyntää Suomen ainutlaatuista luontoa ja tuottaa lisäarvoa suomalaisista pelloista, yhtiö perustelee.

Morsingon kasvatus voisi saada lisävauhtia, mikäli sitä hyödynnettäisiin laajamittaisesti puuteollisuudessa pinnoitteen raaka-aineena. Tähän on hyvät mahdollisuudet.

”Kestävillä pintakäsittelyratkaisuilla on kasvavaa kysyntää erityisesti Keski-Euroopassa”, sanoo Siparilan toimitusjohtaja Juha Sojakka.

Brightplus Oy:n toimitusjohtaja Milja Hannu-Kuure kertoo olevansa erittäin kiitollinen siitä, että yritykset hakevat uusia innovaatioita kilpailujen kautta.

”Tämä on erinomainen mahdollisuus kumppanoitua ja yhdistää huippuosaaminen toimialojen välillä”, Hannu-Kuure kiittelee.

(Kuva) Sinisoija-pinnoite voi olla väriltään muukin kuin sininen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia