Puupohjaiset antimikrobiset materiaalit sairaalan testissä

Keski-Suomen keskussairaalassa testataan parhaillaan, kuinka uudet puupohjaiset mikrobeja torjuvat materiaalit toimivat sairaalaympäristössä.

Sisätautien ja keuhkosairauksien osastossa testissä ovat potilashuoneiden väliverhot, jotka on käsitelty VTT:n kehittämillä biopohjaisilla antimikrobisilla pinnoitteilla.

VTT:n pinnoitteissa on hyödynnetty puunkuoren sisältämiä tanniineja.

Koekäytössä ovat myös Walki Oy:n valmistamat puupohjaiset kahvimukit ja salaattilautaset, jotka korvaavat perinteiset muovia sisältävät kertakäyttöastiat.

Sairaalan lattioiden ja pöytien hygieenisyyttä tehostetaan Millidyne Oy:n likaa hylkivän pintakäsittelyaineen avulla.

Kokeilussa on myös erä kestäviä kangasmaisia potilaskasseja, jotka Paptic Oy on tehnyt uudentyyppisestä puupohjaisesta materiaalista.

Bioaineita fossiilisten tilalle

Lupaavia mikrobien vähentämiseen tarkoitettuja puupohjaisia aineita on tunnistettu Sami&Samu -nimisessä tutkimushankkeessa.

Hankkeeseen osallistuvat myös KiiltoClean Oy, Sakupe Oy, Serres Oy, UPM-Kymmene Oyj, Woodly Oy ja Repolar Pharmaceuticals Oy sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulu ja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri.

Projektissa on etsitty fossiilista muovia korvaavia ratkaisuja, joiden avulla voidaan vähentää uusiutumattomien luonnonvarojen käyttöä ja lisätä materiaalien kierrätettävyyttä.

Antimikrobisia aineita on puiden kaikissa osissa, erityisen runsaasti kuoressa ja neulasissa. Suuria määriä lupaavia yhdisteitä ja aineseoksia löytyy esimerkiksi sahojen ja sellutehtaiden sekä hakkuumetsien tähteistä.

Markkinoilla on jo pitkään ollut puuperäisiä kemikaaleja sisältäviä tuotteita, kuten pihkasalvoja ja erilaisia puhdistusaineita. Puusta eristetyt komponentit ovat hyödynnettävissä myös yleispesuaineissa.

Testissä myös kamerat ja kuvantamisjärjestelmät

Sami&Samu -hanke pyrkii löytämään myös tehokkaan ja nopean tavan siivoustyön tulosten tarkistamiseen.

Testattaviksi on valittu joukko kustannuksiltaan järkeviä kaupallisia kameraratkaisuja.

Hankkeessa selvitetään myös uusien tekniikoiden, kuten hyperspektrikuvantamisen, mahdollisuuksia puhtaustason määrittelemisessä ja bakteerien tunnistamisessa.

Kaksivuotinen tutkimushanke jatkuu kesäkuuhun 2021.

(Kuva Juho Jäppinen) Uudet antimikrobisilla pinnoitteilla viimeistellyt biopohjaiset väliverhot sairaalan testissä. Nykyisin käytössä olevat potilashuoneverhot käsitellään valmistusvaiheessa synteettisillä kemikaaleilla tai metallihiukkasilla.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia