Raija Polvinen – tutkimusjohtaja huipulla

Kemisti Raija Polvinen ei pelkää panna itseään likoon sen paremmin työelämässä kuin vapaa-aikanaankaan.

Sisko Loikkanen

Lempääläläisen Kiilto Oy:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiojohtajan Raija Polvisen suuri intohimo on liikunta ”tanssista taekwondoon”. Hän viihtyi jo lapsena maatalon fyysisissä puuhissa.

”Pienestä pitäen juoksin pellolla traktorin perässä ja kävin isän kanssa metsätöissäkin”, hän muistelee.

Tätä nykyä Polvisen aktiivisin vapaa-ajan harrastus on triathlon, jonka täysmatkaversiossa ensin uidaan 3,8 kilometriä, sitten pyöräillään 180 kilometriä ja lopuksi kirmaistaan samaan syssyyn 42 kilometrin maratonjuoksu.

Liikunnallisesti lahjakas kemisti voitti triathlonin suomenmestaruuskisoissa 2019 oman sarjansa pronssimitalin, vaikka oli harjoitellut lajia vasta muutaman vuoden.

”Lajin pariin minut sysäsi varmaan se, että pidän avovesiuinnista. Nykyään kuulun urheiluseuraan, jossa minulla on oma treeniporukka ja oma valmentaja, joka on suunnitellut tarkan päivittäisen harjoitteluohjelmani.”

Treenaamisella pyritään kunnon kohentamiseen ja pärjäämiseen kilpailuissa, mutta Polviselle on erityisen tärkeää myös luontoon pääseminen.

”On hienoa lähteä aikaisin aamulla uimaan yhdessä vesilintujen kanssa”, hän hymyilee.

Pandemian aikana suosiotaan on kasvattanut virtuaalimaailmapyöräily, jota Polvinenkin harjoittaa kahdesta viiteen kertaan viikossa.

Tieto polkemisen voimantuotosta siirtyy pyörään kytkettyyn tietokoneeseen, jonka näytöllä polkijan luoma avatar eli hahmo liikkuu vauhdin mukaisesti.

”Samaan aikaan voin jutella kavereiden kanssa, jotka polkevat omia pyöriään eri puolilla maapalloa.”

Maailman katolle

Raija Polvinen tapasi triathlonin parissa puolisonsakin. Pari valitsi häämatkakohteekseen Nepalissa Himalajan rinteillä järjestetyn maratonkisan.

Vaikeinta oli kivuta juoksun lähtöviivalle 5 464 metrin korkeuteen.

”Kaikki kaksisataa osallistujaa eivät siinä onnistuneetkaan. Kun elimistö ei kestä vähähappista ilmanalaa, seurauksena on vuoristotauti. Useita ihmistä piti evakuoida helikopterilla ja yksi menehtyi.”

Ennen neljän kilometrin korkeudella sijainnutta maaliviivaa reitille mahtui niin nousuja kuin laskujakin.

”Hassuinta oli, että vaikka kuinka hengitti, jalkoja ei saanut komennettua nopeampaan liikkeeseen. Keuhkot vain tekivät tenän. Varsinainen juokseminen sujui vain alamäissä.”

Mount Everestin rinteitä ylemmäskin Polvinen on kavunnut. Vuonna 2015 hän valloitti afrikkalaisen Kilimanjaron huipun, joka kohoaa 5 895 metrin korkeuteen.

Sekään ei ollut helppo tehtävä.

”Nousimme vuorelle nopeasti ilman kunnollista akklimatisaatiota, mikä on hyvin haastavaa.”

Viiden kilometrin kohdalla alkoi hurja lumisade ja ukkosen jyrinä. Siitä ylöspäin piti kahlata hangessa, joka ylsi polveen asti.

”Alas tultiin sitten vesiloskavellissä, koska aurinko sulatti lunta vauhdilla. Auringonvalo heijastui lumesta niin voimakkaasti, että sieraimeni ja ylähuuleni paloivat sisäpuolelta.”

Vain neljä osallistujaa kymmenen hengen suomalaisryhmästä kykeni kiipeämään ylimmälle huipulle asti, Polvinen heistä ainoana naisena.

Huikeat näkymät tekivät lähtemättömän vaikutuksen.

”Siellä todella tunsi olevansa maailman katolla.”

Juttu Raija Polvisesta ilmestyi ensimmäisen kerran Kemia-lehdessä 3/2021. Koko jutun voit lukea täältä.

(Kuva Kiilto Oy) ”Minun tehtäväni on motivoida, inspiroida ja antaa vastuuta tutkijoille”, Raija Polvinen kuvailee tehtäväänsä kemianyhtiö Kiillon tutkimus- ja innovaatiojohtajana.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia