Ruosteisen rautasakan päätymistä vesistöihin voidaan vähentää välttämällä ylisyviä ojituksia. Ojituksista on hyvä luopua etenkin silloin, jos niillä ei voida lisätä metsätaloudellista kannattavuutta.
Tämä selviää Oulun yliopiston RautaVirta-hankkeen (Raudan haitallisten vesistövaikutusten vähentäminen turvevaltaisilla metsätalousmailla) tuloksista.
”Keskeistä on ehkäistä raudan liikkeellelähtöä maankäytöllisillä toimenpiteillä. Kun rauta on jo päässyt vesistöihin, sen poistaminen on haastavaa”, kertoo yliopistotutkija Heini Postila.
Rautasakka sameuttaa vettä ja aiheuttaa ongelmia sekä vesihuollolle että kasveille, kaloille, kalastajille ja uimareille.
Maaperän korkeat rautapitoisuudet liittyvät rautarikkiyhdisteitä sisältäviin mustaliuskevyöhykkeisiin ja happamiin sulfaattimaihin, joita on paljon esimerkiksi Pohjanlahden rannikkoalueella.
Raudan kulkeutuminen on vähäistä, kun maakerrokset pysyvät pohjaveden pinnan alla.
Ojitus kuitenkin laskee pohjaveden pintaa ja muuttaa maaperän hapettavia ja pelkistäviä olosuhteita, mikä edistää raudan liukenemista ja huuhtoutumista vesistöihin.
Tutkimus selvitti parhaat paikat huuhtoutumisen estoon
Oulun Jäälinjärveen valuvaa sakeaa, ruskeaa rautasakkaa on yritetty poistaa monin tavoin, kuten kosteikoilla. Parhaaksi keinoksi on osoittautunut laskeutusallas.
Järven yläpuolisten vesien valuma-alueella on myös toteutettu Suosimulaattori-mallinnus.
Simulaattorilla arvioidaan muun muassa ojitussyvyyden vaikutusta metsänkasvuun ja kannattavuutta. Uusien tietojen mukaan pienempi kuivavara eli vedenpinnan syvyys ojassa ei haittaa puiden kasvua.
Virtausverkkomallilla voidaan puolestaan arvioida, mistä rautapitoinen vesi valuu ojiin.
Jäälinjärven valuma-alueelta on myös otettu vesinäytteitä, joista on määritetty rautapitoisuus. Näin selvisi, missä toimet raudan huuhtoutumisen vähentämiseksi kannattaa tehdä.
(Kuva Elina Raumanni) Vesistöön jo joutunutta ruosteista rautasakkaa on hankala poistaa vedestä.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.