Oululaisvetoinen tutkimushanke rakentaa uusia bioteknologian sovelluksia solujen vesikkeleistä eli kalvorakkuloista. Kuva: Mikko Törmänen/Oulun yliopisto.

Ravinnon nanokokoisista rakkuloista uutta superruokaa, biosensoreita ja biologisia lääkkeitä

Oulun yliopiston johtama laaja kansainvälinen tutkimushanke selvittää ravinnon solutason vaikutuksia ihmisten terveyteen.

Kehitysbiologian professorin Seppo Vainion vetämän NutriEV-hankkeen tutkimus keskittyy erityisesti ravinnosta ja suolistosta peräisin oleviin vesikkeleihin.

Vesikkelit ovat solujen sisältämiä ja erittämiä nanokokoisia rasvarakkuloita, jotka voivat ylittää biologisia esteitä, kuten suolen seinämän, ja siirtyä verenkierron mukana muihin elimiin.

Koostumukseltaan muuntuneet vesikkelit voivat vaikuttaa sairauksien syntyyn.

”Tutkimuksen keskeinen tavoite on ymmärtää paremmin, miten ravintoperäiset vesikkelit säätelevät aineenvaihduntaa kuljettamalla erilaisia molekyylejä, kuten dna:ta, rna:ta, proteiineja ja sokerirakenteita”, Vainio kertoo.

Luvassa uusia bioteknologian sovelluksia

Tutkimuksessa kehitetään myös uusia bioteknologisia sovelluksia, kuten ravintopohjaisia täsmälääkkeitä ja biosensoreita, jotka hyödyntävät vesikkelien kykyä kuljettaa molekyylisisältöä soluihin.

Lisäksi hankkeessa tutkitaan mahdollisuuksia käyttää vesikkeleitä elintarvikkeissa ja luoda niiden avulla niin sanottua superruokaa.

Ravinnosta eristettyjen vesikkelien käyttöä lääketieteen sovelluksissa ja elintarvikkeista rikastettujen vesikkelien terveysvaikutuksia testataan kliinisissä kokeissa.

Neljän miljoonan euron EIC-rahoitus

Oulussa tutkimus keskittyy erityisesti siihen, miten ravinto- ja suolistoperäiset vesikkelit vaikuttavat kehon aineenvaihdunnan uudelleenohjelmointiin.

Oululaistutkijoiden tarkoitus on myös rakentaa uusia kajoamattomia biomonitorointiteknologioita, joilla seurataan ravinnon monipuolisuutta ja ehkäistään sairauksia.

Hankkeen saksalaiset osallistujat kehittävät ravintoperäisiä vesikkeleitä tunnistavia vasta-aineita, Tanskassa tutkitaan vesikkelien sokerirakenteita ja Italiassa kasveista eristettyjä vesikkeleitä.

Euroopan innovaationeuvosto EIC on myöntänyt nelivuotiselle hankkeelle lähes neljän miljoonan euron rahoituksen.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia