Reetta Koivuniemi saa tiimit tanssimaan

Halu ymmärtää ilmiöitä perin pohjin on vienyt kemian diplomi-insinöörin Reetta Koivuniemen niin laboratorioon, tanssimestariksi kuin yritysten tiimihengen kohottajaksi.

Anni Turpeinen

”Ei saa hävitä. Ei saa jäädä toiseksi. Kaikki odottavat meiltä voittoa.”

Näin piiskasi Reetta Koivuniemi itseään valmistautuessaan parinsa kanssa boogie woogien ja rock’n’swing-tanssien Suomen mestaruuskisoihin vuonna 2010.

Kaikki oli hiottu täydelliseksi, vire oli hyvä, psyykkaus kohdallaan. Ei ihme, että esitys sujui kertakaikkisen loistavasti.

Suoritus riitti kakkospallille.

”Hävisimme kullan yhdellä tuomariäänellä. Lähellä oli, etten tunnemyrskyssäni pystynyt vastaanottamaan hopeamitalia”, Koivuniemi muistaa.

Hetki oli kamalimpia nuoren naisen koskaan kokemia. Toisaalta se oli myös opettavainen. Koivuniemi tajusi, millainen voima ajatuksilla ja omalla sisäisellä puheella on.

Kokemus sysäsi silloisen kemianteekkarin miettimään, miten sanaton viestintä, eleet, oletukset ja tulkinnat heijastuvat vuorovaikutukseen tanssilattialla ja myös parketin ulkopuolella, ihmissuhteissa ja työpaikoilla.

Entä mikä vaikutus on sillä, mitä sanotaan ääneen – tai jätetään sanomatta?

Kemian loogisuus puri

Kemiaa, fysiikkaa, biologiaa, matematiikkaa.

Näitä aineita Reetta Koivuniemi aikoinaan Kaustisen musiikkilukion opiskelijana rakasti. Hän sai erinomaisia arvosanoja kaikista, mutta kemian loogisuus, systemaattisuus ja kemiallisten reaktioiden konkreettisuus peittosivat fysiikan sähkövirrat ja matematiikan korkealentoisuuden.

Lukiolaisen unelmissa siinteli lääkärin ammatti, mutta heti kirjoitusten jälkeen hän ei jaksanut satsata pääsykokeisiin. Välivuosiajatusta paheksunut äiti piti kuitenkin pitää tyytyväisenä.

”Niinpä hain ja pääsin Teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan kemiantekniikkaa”, Koivuniemi nauraa.

Ensimmäiset vuodet Otaniemessä kuluivat lähinnä ”teekkaririentojen nuohoamiseen”. Pari kertaa Koivuniemi kävi kolkuttamassa lääketieteellisen ovia, mutta ne eivät auenneet.

Sitten löytyi se, mitä hän oli ajatellut lääketieteestä hakevansa. Biokemia, aivojen kemia ja fysiologia veivät syvälle ihmisen sisälle.

Koivuniemi oivalsi, mitä kehossa tapahtuu, kun ihminen liikkuu tai kokee tunteita. Tieteen avulla hän kykeni kehittämään käsityksen siitä, miten elämä ja maailma rakentuvat.

Se tyydytti tiedonjanon, ja teekkari pystyi rauhoittumaan täysipainoiseen opiskeluun.

”Kemiassa on oma kielensä. Sitä pitää oppia ensin puhumaan molekyylikaavoin ja reaktioyhtälöin ennen kuin pystyy hahmottamaan, mistä reaktioissa ja ilmiöissä on kysymys”, hän sanoo nyt.

”Kun mennään tarpeeksi syvälle, päästään atomitasolle. Sieltä löytyy syyn ja seurauksen suhteelle tieteellinen selitys.”

Reetta Koivuniemi aloitti tanssimisen nelivuotiaana. ”Ura alkoi kansantanhuista”, hän hymyilee. Kuva Reetta Virtanen

 

Liekkeihin ihmiskemiasta

Koivuniemen opintoihin kuului harjoittelujakso, jonka hän suoritti lääkeyhtiö Orionissa.

Siellä syy–seuraussuhteet eivät tahtoneetkaan totella kemistinalun toiveita, niin aukoton kuin tämän teoria olikin. Reaktioyhtälöt näyttivät yhtä, mutta synteesin tulos kolvin pohjalla oli jotain muuta.

”Tai oikeastaan ei ollut mitään, tuote vain hävisi”, Koivuniemi myöntää.

Harjoittelijan tarkoituksena oli tutkia, miten fluorimetyyliryhmiä voi liittää heterosykliseen aromaattiseen renkaaseen. Moni reaktio onnistui, mutta yksi onneton ei.

”Tein saman synteesireaktion varmasti kymmenen kertaa, kunnes lopulta tuli vähän saantoa. Kiikutin sen talon molekyylikemian laboratorion NMR-laitteelle. Se todisti, että tuloksena oli kuin olikin oikeaa ainetta.”

Kiukuttelevasta synteesistä huolimatta Koivuniemi nautti työstään.

”Laboratoriotkin olivat niin hienoja ja kaikki järjestelmällisesti organisoitua. Myös se oli ihanaa, ettei edes omia mittapulloja tai kolveja tarvinnut pestä, vaan sen hoiti välinehuolto.”

Jossakin vaiheessa Koivuniemi alkoi kuitenkin miettiä tulevaisuuttaan. Varteenotettavan orgaanisen kemian ammattilaisen tulisi tehdä maisteriopintojen lisäksi myös väitöskirja, mutta hän pohti toista suuntaa.

”Hävitty SM-hopea ja siitä seurannut oivallus sisäisen puheen merkityksestä oli muhinut mielessäni kolme vuotta. Ihmiskemia alkoi puskea vahvasti läpi.”

Koivuniemi laajensi kurssitarjottimensa liiketalouteen ja johtajuuteen. Lopputyönsä hän teki Aalto-yliopistoksi muuttuneen opinahjon työpsykologian laitoksessa. Samaan aikaan hän ahersi konsulttiyhtiö Entrepreneurship Exchangen eli EEX Oy:n palkkalistoilla.

”Lopputyöni käsitteli yhtiössä toteutettua yrittäjämäisen johtajuuden ohjelmaa, jossa suurten yritysten kovatasoiset johtajat seurasivat, kuinka startup-yrityksiä kehitetään.”

Koivuniemen itsensä luotsaamassa ohjelmassa huippujohtajista muodostettiin neuvonantajaryhmä, joka pääsi havainnoimaan, kuinka käsinkosketeltavien asioiden parissa startup-yritykset päivittäin painivat.

Isot pomot näkivät, kuinka aloittelevassa pikkufirmassa markkinoidaan ja myydään, ja mikä milloinkin keikkuu tehtävälistalla ylimpänä. Näin he saivat lisää ymmärrystä siitä, kuinka tärkeää on fokusoida ja priorisoida tekemistä niin, että se palvelee yrityksen strategiaa.

Koivuniemi puolestaan huomasi olevansa liekeissä.

”Tämä on sitä, mitä haluan elämässäni tehdä”, hän muistaa ajatelleensa.

Kemian pitää sujua niin laboratoriossa kuin erilaisten tiimien jäsenten välillä, jotta homma onnistuu, Reetta Koivuniemi sanoo. Kuva Reetta Virtanen

 

Parketin testi toimi

Opintoja eteenpäin viedessään Koivuniemi eli koko ajan myös toista elämää. Se tarkoitti hikoilemista harjoitussaleissa ja lentämistä tanssiparketeilla paikasta toiseen.

”Olen tanssinut nelivuotiaasta asti. Kaikki lähti kansantanhuista”, Koivuniemi kertoo.

”Meillä oli hyvin musikaalinen perhe. Toinen siskoistani laulaa, toinen soittaa pianoa, mutta minulle ominta on ilmentää musiikkia liikkeen kautta.”

Vuoden 2010 SM-kisojen karvas tappio korvautui vuosien varrella moneen kertaan. Reetta Koivuniemestä ja hänen partneristaan Tuomas Sillanpäästä tuli pian kotimaan areenoilla voittamattomia.

Kaksikon palkintokaappia koristaa peräti 11 suomenmestaruutta, jotka pari on saavuttanut rock’n’swing-tanssien eri lajeissa.

Pohjoismaiden mestaruuskilpailuista mitaleja on satanut joka väriä, ja parin meriittilistalla on myös lukuisia huippusijoituksia World Cup -kilpailuissa.

Kilpalavalla kahden tanssijan yhteistyön on oltava saumatonta. Pienimmilläkin yksityiskohdillakin on väliä.

”Kilpailutilanne on kokonaisvaltainen testi, jossa mitataan improvisaatiokykyä ja keskinäistä luottamusta. Omalla läsnäololla voi vaikuttaa hämmästyttävän paljon siihen, miten musiikki meihin parina kanavoituu. Hyvin pienillä asioilla voi joko edistää onnistumista tai pilata sen”, Koivuniemi kuvailee.

Moskovassa vuonna 2011 järjestetyissä World Cup -kilpailuissa Reetta Koivuniemi ja Tuomas Sillanpää tekivät kiinnostavan kokeilun. Kisapäivänä kumpikaan ei saanut sanoa toiselle sanaa ”ei”.

Ensimmäisen suorituksen jälkeen Sillanpää murehti mielessään ”täydellistä epäonnistumista”. Fraasit eivät osuneet kohdilleen, eikä musiikin iskuista saatu kiinni.

Koivuniemi sen sijaan hehkutti ääneen: ”Tuollaista lisää, hyvä me!”

Sillanpää katsoi äimistyneenä partneriaan ja päätteli, ettei tanssi sitten ilmeisesti huonosti mennytkään. Kisa jatkui, ja pari nappasi tärkeän finaalipaikan kansainvälisessä arvokilpailussa.

”Paritanssin kautta olen oivaltanut, että se, miten toiselle puhuu, vaikuttaa ihmisten väliseen dynamiikkaan. Puhuminen ja kuunteleminen ovat tärkeimmät työkalut, joilla asioita edistetään tai painetaan saveen.”

Reetta Koivuniemi ja Tuomas Sillanpää irrottelevat tanssileirillä vuonna 2018. ”Parketilla kaiken ratkaisee parin välinen kemia”, Koivuniemi sanoo. Kuva Joonas Kainulainen

 

Tiimikemian ytimeen

EEX Oy:n pestinsä jälkeen Reetta Koivuniemi on ehtinyt työskennellä metsäjätti UPM:n kiertotalousasiantuntijana, perustaa yhdessä muutaman ystävänsä kanssa oman tanssistudion ja saada pienen tyttären.

Tyttären isä on Tuomas Sillanpää, joka ei enää ole Koivuniemelle pelkästään tanssipartneri vaan myös kihlattu.

”Kilpaurani käynnistyi aikoinaan nykyisen anoppini puhelusta”, Koivuniemi naurahtaa.

”Hän soitti ja pyysi minua väliaikaiseksi tanssipariksi pojalleen. Tarkoitus oli, että tanssisimme yhdessä sen aikaa, kunnes Tuomakselle löytyisi parempi pari.”

Vuonna 2021 Koivuniemi siirtyi tiimikemian ytimeen aloittamalla projektipäällikön ja fasilitaattorin työn tamperelaisessa SmoothTeam-yhtiössä.

SmoothTeam auttaa erilaisia tiimejä pelaamaan paremmin yhteen. Yrityksen kehittämän simulaation ovat havainneet hyväksi työkaluksi jo sadat tiimit pikkufirmoista pörssiyhtiöihin ja korkeakouluista koripallojoukkueisiin.

”Moni kokee tiimipäivät keinotekoisena hengennostattamisena, mutta meidän simulaatiosta on tykätty paljon. Siinä ei ole kyse väkinäisestä hassuttelusta, vaikka välillä saatetaankin seikkailla esimerkiksi Oktoberfesteillä.”

Sen sijaan tiimin jäsenet opettelevat tuntemaan omat ja toistensa vahvuudet. Positiivinen vire kasvattaa myös keskinäistä luottamusta.

Koivuniemi puolestaan pääsee omassa tehtävässään kurkistamaan, mitä työpaikoille nykyään kuuluu, ja näkemään käytännössä, millaista niiden tiimityöskentely on niin johtoryhmässä kuin tuotannossa.

”Parasta antia minulle on mahdollisuus sukeltaa reflektoimaan sitä, miten missäkin tehdään oikeasti töitä ja millaisia luovia prosesseja simulaatio tuo tiimin jäsenistä esiin.”

Muutamassa tunnissa Koivuniemi pääsee myös todistamaan, kuinka tiimin sisäinen kemia lujittuu.

”Kun tunnemme toisemme riittävän hyvin ja osaamme vuorovaikuttaa oikein, tiimi lähtee entistä vahvempana kohti yhteistä tavoitetta. Se palkitsee, myös minut.”

Reetta Koivuniemen polku on kulkenut kemianlaboratoriosta työpsykologiaan. ”Nyt yritän hakkeroitua ihmisten välisten vuorovaikutusten ytimeen”, hän kuvailee. Kuva Reetta Virtanen

 

Valtti työmarkkinoilla

Kemiantekniikan diplomi-insinöörin tutkinto on Reetta Koivuniemen mukaan ollut valtti työmarkkinoilla, vaikka hän itse onkin ajautunut kauas laboratoriosta. Alan koulutusta arvostetaan laajalti.

”Jos on kyennyt ottamaan haltuun niinkin vaativan kokonaisuuden kuin orgaanisen kemian, pystyy oppimaan ja hallitsemaan myös muunlaisia kokonaisuuksia. Näin ajattelee oman kokemukseni mukaan moni työnantaja. Tutkinto osoittaa kykyä oppia.”

Tulevaisuudessa Koivuniemi mielii saavansa sisällyttää työpäiviinsä tiimikemian lisäksi myös koulunpenkillä opittua kemiaa.

Kestävä kehitys ja vastuullisuuteen liittyvät mahdollisuudet kiehtovat, ja kemian ymmärtäminen on monella teollisuuden toimialalla juuri nyt erityisen hyödyllistä.

”Vastuullisuuden ja kiertotalouden alueilla pystytään vielä tekemään huikeita innovaatioita, joissa lopulta kyse on kemiasta”, Koivuniemi sanoo.

”Miten korvataan muovit tulevaisuudessa? Miten päästään fossiilisista polttoaineista eroon? Mitä uudenlaisia kemikaaleja uusiutuvista raaka-aineista keksitään? Miten säilytämme ruokaa tulevaisuudessa?”, hän luettelee.

Vaikka ei enää osaisi valmistaa laboratoriossa standardeja tai muistaisi jaksollista järjestelmääkään ulkoa, kemia antaa syvällisen perspektiivin vastuullisuuteen, Koivuniemi ajattelee.

”Sitä paitsi kun kemiaa on kerran lukenut, ei sitä helpolla unohda. Nopeasti kertaamalla palaavat kyllä tarpeen mukaan mieleen sekä karboksyylihapot että aldehydit ja reaktiokaavat”, hän hymyilee.

Omasta ajatuksestaan innostuneena Koivuniemi päättää heti kaivaa varaston hyllyltä vanhan orgaanisen kemian kirjansa ja lähiajan luppohetkinään lukaista sen läpi.

Olisiko 34-vuotiaalla konkarilla nyt erilainen näkökulma molekyylien maailmaan kuin vaikkapa puolet nuoremmalla lukiolaisella?

”Mitä vanhempi on, sitä paremmin osaa liittää oppimansa jo opittuun tietoon ja maailmankuvaan”, Koivuniemi vastaa.

”Nyt näkisin kemian yksittäisten reaktioiden sijaan enemmän kokonaisuutena. Ymmärtäisin paremmin, mihin kaikkeen reaktiot liittyvät ja mikä etu niiden ymmärtämisestä minulle ja maailmalle on.”

 

Reetta Koivuniemi

  • Syntynyt Vammalassa (nykyisessä Sastamalassa) vuonna 1987.
  • Ylioppilas 2006, Kaustisen musiikkilukio. DI 2016, Aalto-yliopisto.
  • Myyjä, Alko 2008–2012.
  • Tutkimusharjoittelija, Orion 2013.
  • Kurssiassistentti, Aalto-yliopisto 2014.
  • Toimistopäällikkö, Onsight Helsinki 2014–2015.
  • Projektipäällikkö, EEX Oy 2016–2019.
  • Tanssinopettaja ja osaomistaja, Avec Dance Club 2019–.
  • Kiertotalousasiantuntija, UPM 2020–2021.
  • Projektipäällikkö, SmoothTeam 2021–.
  • Lukuisia rock’n’swing-tanssien SM- ja PM-mitaleja ja World Cup -kilpailujen finaalipaikkoja.
  • Harrastaa tanssin lisäksi kuntosaliharjoittelua ja barrea.
  • Kiinnostunut: vanhoista hirsitaloista ja niiden kunnostamisesta.
  • Oho: maalaistalon tyttärenä osaa lypsää lehmän ja ajaa traktoria.
  • Perhe: kihlattu ja 3-vuotias tytär.

Juttu on ilmestynyt ensimmäisen kerran Kemia-lehdessä 2/2022.

(Pääkuva Reetta Virtanen) ”Ajatuksilla ja sisäisellä puheella on valtava voima, joka kannattaa käyttää hyödykseen kaikissa tilanteissa”, Reetta Koivuniemi sanoo.


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia