Remppa ja romahdus

TELEVISION REMONTTIOHJELMAT pitää kieltää lailla. Ne aiheuttavat enemmän tuhoa ja tuskaa kuin yksikään väkivaltaelokuva tai kovinkaan katastrofi.

Remppaohjelmissa talo rakennetaan uusiksi tunnissa, ja väliin mahtuu vielä muutama rautakauppa- ja kukkamultamainos.

Kaikki ikävät rakennusvirheet, niiden korjaus, pöly, tuskanhiki, rahojen loppuminen, vihaiset isännöitsijät ja vielä vihaisemmat naapurit on leikattu lopputuloksesta pois.

Jäljelle on jäänyt pelkkä kiiltokuva tai ainakin voimakkaasti meikattu versio todellisuudesta.

VIIHTEENÄ OHJELMAT vielä menisivät, mutta kun moni ottaa helpot ja hauskat rempat tosissaan. Kotiin halutaan heti samanlainen. Tunnissa talo uuteen uskoon. Mainostaukojen tilalle vain pari kahvitaukoa.

Tavis ryntää tuumasta toimeen tuuman mitalla ja suurilla suunnitelmilla. Ensimmäinen ongelma on seinä. Niitä on tv-maailmaan tottuneille liikaa. Kaiken täytyy olla avo.

Ryhdytään kaatamaan seiniä avokeittiön tieltä. Suuri yllätys, kun seinän sisästä löytyy julmettu määrä johtoja. Osa niistä vie virtaa ja muuta tarpeellista yläkertaan tai muihin asuntoihin.

Nips naps, ja naapurilta menee sekä sähkö, netti että tv-kuva.

Ai mitkä kantavat seinät? Palkit? Ehei, remppahessu tyrkkää kaiken kumoon sen kummempia miettimättä.

Vähitellen kämppä alkaa muistuttaa sisällissodan raunioita. Ei onneksi hätää. Rouheus on muotia, ja sitähän saa lekalla lisää.

KUN SITTEN jäljellä on enää hävityksen kauhistus, aletaan miettiä, että tupaan pitäisi tuoda valoa. Tai edes työmaasähköä. Tarvittaisiinko sähkömies?

Sähkäri on tosin saatettu kutsua jo aiemmin siinä tapauksessa, että joku on saanut elektroneja käsiinsä, eikä kukaan ole ymmärtänyt katkaista virtaa. Ei kyllä ehkä kannatakaan.

Kokemusperäisesti tiedetään, että esimerkiksi jakorasian läpi kupariputken vetänyt ja siinä pidemmän tovin kouristellut kiroilee pinteestä päästyään pitkään ja karmeasti.

Sellaisen kuuntelua ei kestä paatuneinkaan.

Kun paikalle lopulta saapuu joku Ohmin lain tunteva, tämä tiedustelee varovasti, mahtavatko luvat olla kunnossa.

Seuraava kysymys kuuluu, onko höskästä LVI- tai sähkösuunnitelmaa.

Ei ole. Tai jos on, ne on tehty 1950-luvulla talon lopputarkastuksen aikoihin. Silloin tekniikka oli nuorta ja sähköturvallisuus tulppasulakkeen varassa. Hengen pelasti vain onni ja nopea oikosulku.

REMPOILLEKIN ON onneksi olemassa varoke, taloyhtiössä juuri se seinänaapuri.

Riittävän herkän tyypin proput palavat jo ensimmäisestä kolahduksesta, ja hyvällä tuurilla naapurin lähettämä isännöitsijä ehtii hätiin ennen lekan heilahdusta.

Silloin kotikutoinen Remppa ja romahdus -show viedään onnelliseen päätökseen ennen kuin se on oikeastaan alkanutkaan.

Omakotitalojen suojavarustus ei valitettavasti ole yhtä hyvä. Remppajanne ehtii usein esimerkiksi rikkomaan torpan kaikki höyrynsulut ennen kuin joku ammattikoulun käynyt pääsee väliin. Jos pääsee.

Milloin saataisiin töllöön uusi reality-ohjelma? Nimi on jo valmiina. Remontti tulossa – myy ja muuta!

Keemikko
Johtopäätöksiä tehnyt

Kirjoittaja on Kemia-lehden pakinoitsija, joka väittää katsovansa maailmaa erlenmeyerlasien läpi. Valkoisen takin alla piilee kuitenkin monitaitoinen maailmankansalainen, jolle mikään inhimillinen ei ole vierasta.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia