Risto Laitinen – rikkiviisas tutkija ja mainio maestro

Epäorgaanisen kemian professori Risto Laitinen on myös säveltäjä ja kuoronjohtaja. ”Musiikki on yksinkertaisesti osa minua.”

Anni Turpeinen

On kevät 1969 ja suomalaiset liimaantuneina televisiovastaanottimiensa eteen. Kohta koittaisi viihdemusiikkivuoden kohokohta: Euroviisujen karsinnat.

Jokohan tällä kertaa löytyisi esitys, joka siivittäisi pienen sisukkaan Suomen suureen menestykseen?

Omalla vuorollaan estradille astuu leveästi hymyilevä Viktor Klimenko tummassa puvussaan. Laulaja kajauttaa mikrofoniin menevän rallin, joka saa yleisön hytkymään mukana tahdissa.

”Vaarilla ei missään ole hauskempaa / keinuu, keikkuu, nauraa, hyörii, kurkistaa / Hei, pyörii karuselli, hoplaa ja laa / vaari siellä ratsastaa.”

”Vaari sirkuksessa oli ensimmäinen säveltämäni ja sanoittamani kappale, joka esitettiin suurelle yleisölle”, muistelee tähtihetkeään Risto Laitinen, epäorgaanisen kemian emeritusprofessori ja Oulun yliopiston kemian laitoksen entinen johtaja.

Tarttuva melodia ja Klimenkon mainio tulkinta nostivat tuolloin vasta 17-vuotiaan lauluntekijän tuotoksen kisan kolmossijalle asti. Voiton vei Toivo Kärjen ja Juha ”Watt” Vainion Kuin silloin ennen, jonka lauloi aikansa suosituin duo Jarkko ja Laura.

”Mutta minunkin lauluni sai enemmän ääniä kuin Sauli Niinistö vuoden 1999 eduskuntavaaleissa”, Laitinen naureskelee.

Sittemmin Laitisen repertuaari on laajentunut kevyestä popista eteenpäin. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat solisteille, kahdelle kuorolle, pasuunalle, kontrabassolle ja lyömäsoittimille sävelletty näyttämöllinen miniatyyri Talo, pienoismusikaalit Nostalgia ja Juhannusidylli sekä pienoisooppera Sopraanon kuolema.

Miehelle itselleen ehkä läheisin työ on hänen vuonna 1994 baritonille, sekakuorolle ja orkesterille säveltämänsä Oulun yliopiston promootiokantaatti Kultapuu, jonka Oulu Sinfonia levytti Arvo Volmerin johdolla.

”Toki jokainen sävellys on tekohetkellään se kaikkein rakkain, mutta samaan aikaan myös tuskallisin kivi kengässä.”

Huitomista ja psykologiaa

Risto Laitinen on vuodesta 1997 toiminut Tuiran kamarikuoron johtajana ja tehnyt sävellystensä ohella myös paljon kuorosovituksia.

Nelikymmenhenkinen kuoro on perinteisen kamarikuorokirjallisuuden lisäksi esittänyt orkesterisäestyksellisiä teoksia yhdessä Oulu Sinfonian ja Kemin kaupunginorkesterin kanssa. Lisäksi kuoro on ollut mukana oopperaproduktioissa sekä Oulussa että Kemissä.

”Kun aloitin kuoronjohtajana 25 vuotta sitten, mentoreinani toimivat kapellimestarit Atso Almila ja Ulf Söderblom. Heiltä katsoin mallia ja opin ymmärtämään, missä itselläni on vielä kehitettävää.”

Kuoronjohtajan tehtävänä konsertissa on hallita kokonaisuus ja pienin elein muistuttaa laulajia ja mahdollisia soittajia siitä, mistä on sovittu ja mitä on harjoiteltu.

”Huitomista ja psykologiaa”, Laitinen kiteyttää toimenkuvan.

Varsinainen työ – tiukka sellainen – tehdään jo ennen konserttia harjoituksissa.

”Harjoituksissa luodaan homogeeninen sointi, tulkinta, rytminen tarkkuus ja fraasien muodostus.”

Soittajat ja kuoron jäsenet ovat kaikki osaavaa väkeä ja hallitsevat oman soittimensa ja roolinsa. Jos kuorolaiset eivät kuitenkaan lavalla kuule toisiaan tai kuoro orkesteria, kapellimestari tai kuoronjohtaja on se, joka pitää tilanteen kasassa.

Kaikki kuoronjohtajat tai kapellimestarit eivät sävellä itse, mutta Laitiselle säveltäminen on luontaista. Ensimmäisen laulunsa hän kirjoitti jo 11-vuotiaana, rautalankakitaralle.

”Kappaleen nimi oli Bye Bye Baby, jonka CatCat-duo törkeästi varasti Euroviisuihin 30 vuotta myöhemmin”, Laitinen kertoo virne suupielessään.

Juttu Risto Laitisesta ilmestyi Kemistin kääntöpuoli -sarjan päätösosana Kemia-lehdessä 7/2022. Koko jutun voit lukea täältä.

(Kuva Marcos Katz) Mies ja kuoro. Risto Laitinen (keskellä punaisessa solmiossa) on johtanut oululaista Tuiran kamarikuoroa neljännesvuosisadan ja säveltänyt kuorolle useita suurteoksia. Kuva on Tromssaan suuntautuneelta konserttimatkalta.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken yhden yön kylpyläloman kahdelle.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia