Risto Lammintausta (1950–2022) oli suomalaisen lääkekehityksen uranuurtaja

Risto Lammintausta syntyi 4.2.1950 Karvialla maanviljelijäperheeseen. Hän menehtyi Turussa 20.7.2022 vaikeaan sairauteen.

Riston lahjakkuus havaittiin jo koulussa. Opettaja totesi, että ”mikään elämänala ei ole hänelle vierasta”. Risto tuli ylioppilaaksi 1969, lääkäriksi 1974, tohtoriksi 1978 reniini-aldosteronisysteemiä koskevalla väitöskirjallaan ja farmakologian dosentiksi 1979.

Opiskeluaikanaan Risto löysi tulevan vaimonsa Kaijan. Heillä on kolme lasta ja viisi lastenlasta. Avioliitto kesti Riston kuolemaan asti.

Risto kutsuttiin Farmokseen asiantuntijalääkäriksi 1978. Nopeasti hän omaksui kehittyvän lääketeollisuuden vaatimukset. Suuri haaste oli Suomen siirtyminen kansainväliseen patenttijärjestelmään. Se merkitsi uusien molekyylien synteesejä sekä rakenteen ja vaikutuksen välisen suhteen selvittämistä, missä Risto oli oivallinen ideoija.

Stanford-yliopistossa postdoc-vuoden (1986–1987) aikana luodut kontaktit olivat tärkeitä, kun Farmoksen ja Orionin lääkkeitä alettiin rekisteröidä USA:ssa.

Farmokseen muodostui ”dream team”, joka on ollut useimpien suomalaisten alkuperäislääkkeiden takana. Risto nimitettiin tutkimusjohtajaksi Farmokseen 1981 ja Orioniin 1990. Aluksi syntyi alfa-reseptoriaktiivisuuteen perustuva linja, jota keskushermoston lääkkeet ja syöpälääkkeet pian seurasivat. Vähitellen steroidihormonien toiminnansäätelystä tuli keskeisin tutkimuslinja.

1990-luvun lopulla kotimaiset rahoittajat kiinnostuivat uusien lääkekehitysyritysten perustamisesta. Tarvittiin pystyviä ja haasteita pelkäämättömiä vetäjiä. Risto oli sellainen. Hän oli perustamassa Hormos Medical Oy:ta ja toimi sen toimitusjohtajana.

Risto oli Suomen Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan ja monien kansallisten bioalan työryhmien ja toimikuntien keskeinen jäsen. Hän pystyi ilmiömäisesti yhdistämään akateemisen tutkimuksen ja kaupallisen lääkekehityksen intressejä ja toimi myös monien muiden lääkekehitykseen keskittyvien ja palveluyritysten hallituksissa.

Yhtenä tunnustuksena merkittävästä panoksesta Suomen bioalan kehittäjänä Ristolle myönnettiin kesäkuussa BioFinland 2022 -palkinto.

Poikkeuksellinen johtaja

Johtajana Risto oli poikkeuksellinen. Hän toimi työelämässä ketään väheksymättä tai suosimatta. Sovittelevan luonteensa ansiosta hänestä tuli monien työryhmien ja hankkeiden keskushahmo. Itseään korostamatta hän johti yrityksen henkilökuntaa viisaalla tunneälyllä, mitä muistetaan suurella kunnioituksella.

Hän oli keskeisesti mukana eri yritysten muodostamassa lääkeklusterissa, jossa näennäiset kilpailijatkin saatiin yhteistyöhön. Tämä oli Riston ominta aluetta: yhdessä saavutetaan enemmän kuin erikseen.

Riston johdolla Hormos Medicalista tuli lääkekehittäjien todellinen korkeakoulu. Useita hankkeita käynnistyi ja monia kliinisiä hoitokohteita tunnistettiin, kun yliopiston ja yrityksen tutkijat löysivät toisensa. Hormos Medicalissa kehitteillä olleista tuotteista ospemifeeni pääsi USA:n markkinoille QuatRX-yrityksen kanssa.

Spinout-yrityksenä perustettiin vuonna 2013 Forendo Pharma Oy tutkimaan HSD-entsyymejä lääkevaikutuksen kohteina. Se avasi ennen tuntemattomia mahdollisuuksia, joihin isot lääkeyritykset tarttuivat. Risto joutui neuvottelemaan vaikeissa tilanteissa, joissa vain idearikas, sovittelukykyinen ja peräänantamaton henkilö pystyy toimimaan.

Viimeisessä vaiheessa Forendo Pharman osti kansainvälinen lääkejätti Organon, mikä kruunasi Riston ponnistelut lääkekehityksen saralla.

Toukokuussa Risto vietti eläköitymisjuhlaa läheisimpien työtovereiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Kukaan ei osannut aavistaa, että hän sairastuu vakavasti ja menehtyy muutamassa viikossa.

Riston omaiset, ystävät, kollegat ja yhteistyökumppanit ovat ottaneet tiedon vastaan järkyttyneinä ja suurin tuntein. Ajattelemme Ristoa lämpimin ja kaipaavin mielin.

Lauri Kangas, Kalervo Väänänen ja Pirkko Härkönen
Kirjoittajat ovat Risto Lammintaustan pitkäaikaisia ystäviä ja yhteistyökumppaneita.

Kuva Hanna Oksanen/Turun yliopisto

 

Lue myös:

BioFinland 2022 -palkitulla Risto Lammintaustalla on viesti päättäjille

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.

Lisää uutisia