Rokotteella eroon antibiooteista?

Teknologian tutkimuskeskus VTT on rakentanut hyvin toimivan tuottomenetelmän kanojen rokotteille. Kanarokotteista ja muista VTT:ssä kehitettävistä eläinrokotteista toivotaan ratkaisua maailmanlaajuiseen antibioottiresistenssiongelmaan.

Tutkijoiden mukaan Trichoderma reesei -home osoittautui erittäin tehokkaaksi isännäksi rokoteproteiinien tuottoalustalla.

Proteiinien tuottoa testattiin salmonellaa, kampylobakteeria ja kolibakteeria vastaan. Kaikki ovat kanoilla yleisiä taudinaiheuttajia. Tuottotasot olivat lupaavat erityisesti kolibakteerin antigeenillä.

Jotta rokotteet voisivat korvata antibioottien käyttöä, niiden on oltava halpoja ja helppokäyttöisiä, eli ne pitää voida antaa joko hengitysteitse tai ruoan ja juoman mukana.

ChickVacc-projektissa tuotetun Escherichia coli -rokoteproteiinin tuotantokustannukset olivat 3 senttiä kanaa kohden, kun antibioottihoito maksaa 12 senttiä.

”Kaupallisen valmistajan tuotantokustannukset poikkeaisivat varmasti tästä jossain määrin. Tämä osoittaa kuitenkin, että kolibakteerin rokoteproteiinia pystytään tuottamaan riittävän edullisesti”, sanoo johtava tutkija Tiina Pakula.

Antibiooteille vastustuskykyisistä bakteerikannoista on tullut vakava uhka ihmisten terveydelle. Tilanne on seurausta antibioottien liikakäytöstä lihantuotannossa, johon maailmalla hupenee peräti 80 prosenttia kaikista antibiooteista.

Suomen siipikarjatuotannossa antibioottien käyttäminen on vähäistä ja tarkoin säädeltyä. Suomen lihantuotantoketjun puhtaus on muutenkin maailman huippua.

 

VTT:n rokotekandidaattia testataan kanoihin myöhemmin tänä vuonna. Tutkimuskeskus etsii parhaillaan yrityskumppaneita tuotteen jatkokehitykseen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia