Rubidium talteen voimaloiden tuhkasta

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty menetelmä, jolla rubidium saadaan talteen voimalaitosten lentotuhkista.

Tekniikan rakensi väitöskirjatyössään tutkija Enni Nygrén. Hän teki tutkimuksensa yhdessä Jyväskylän Energia Oy:n kanssa.

Menetelmässä liuotetaan aluksi tuhkasta irti kaikki helposti liukenevat metallit. Sen jälkeen rubidium erotetaan muista metalleista neste-nesteuutolla.

Kun Nygrén optimoi uuttoparametrit, rubidiumista saatiin talteen 94 prosenttia. Samalla 99 prosenttia muista metalleista jäi alkuperäiseen liuokseen.

Prosentit tarkoittavat, että rubidiumin talteenotosta voisi tulla taloudellisesti kannattavaa.

Voimalatuhkasta tulossa arvoaineiden lähde

Rubidium on harvinainen alkalimetalli, jonka käyttö on vielä vähäistä. Rubidiumin kysynnän odotetaan kuitenkin kasvavan jo lähitulevaisuudessa, sillä ainetta tarvitaan kvanttitietokoneissa, joita kehitetään nyt intensiivisesti.

Esimerkiksi Yhdysvaltain energiaministeriö on listannut rubidiumin kriittiseksi alkuaineeksi, jonka saatavuus tulevaisuudessa on turvattava.

Lentotuhka on polttoprosessiin perustuvien voimaloiden jätettä, jota syntyy Suomessa satoja tuhansia tonneja vuodessa. Perinteisesti tuhkajätettä on käytetty maanparannuksessa, tiepohjissa ja betonin valmistuksessa.

Vastedes voi olla toisin, sillä tuhka on havaittu mainioksi arvokkaiden alkuaineiden lähteeksi, josta aineet voitaisiin ottaa kiertoon ja uuteen hyötykäyttöön.

Jyväskylän Energialla on menossa kehityshanke, jossa tuhkasta pyritään saamaan talteen kaikki harvinaiset maametallit ja jalometallit.

Enni Nygrénin väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 4. lokakuuta.

(Kuva) Rubidium on pehmeä hopeanvärinen metalli, jonka järjestysluku alkuainetaulukossa on 37. Alkuaineen löysivät saksalaiset tutkijat vuonna 1861.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia