Ruoan kolesteroli ei nosta infarktiriskiä

Kohtuullisen runsaskaan kolesterolin saanti ruokavaliosta ei lisää riskiä saada aivoinfarkti. Myöskään päivittäisen kananmunan syöminen ei ole yhteydessä suurentuneeseen infarktiriskiin.

Näin kertoo Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus, jonka julkaisi tiedelehti American Journal of Clinical Nutrition.

Kolesteroli ja aivoinfarkti eivät liittyneet toisiinsa edes niillä, jotka kantavat perimässään APOE4-geenityyppiä. Suomessa yleinen geenityyppi vaikuttaa elimistön kolesteroliaineenvaihduntaan.

Tutkimuksessa selvitettiin 1980-luvun lopulla ravitsemustottumukset liki kahdeltatuhannelta 42–60-vuotiaalta itäsuomalaiselta mieheltä. Heillä ei tuolloin ollut sydän- ja verisuonitautia.

Miesten terveyttä seurattiin tämän jälkeen 21 vuoden ajan. Joukosta 217 sai seuranta-aikana aivoinfarktin. Sairastumiselta ei kuitenkaan löytynyt yhteyttä miesten kolesterolinsaantiin.

Tutkittava joukko oli jaettu ryhmiin sen mukaan, paljonko he saivat ruoastaan kolesterolia.

Ykkösryhmässä kolesterolinsaanti oli keskimäärin 520 milligrammaa vuorokaudessa, ja ryhmäläiset söivät keskimäärin yhden munan päivässä.

Tutkimuksen tuloksia ei tutkijoiden mukaan voi yleistää tätä suurempiin saantimääriin.

 

Ruokavalion kolesterolin vaikutukset vähäiset

Aiemmat tutkimukset ruokavalion kolesterolin tai kananmunien – jotka ovat merkittävä kolesterolilähde – yhteydestä aivoinfarkteihin ovat tuottaneet vaihtelevia tuloksia.

Joskus ruoan runsaalla kolesterolilla on havaittu yhteys suurempaan riskiin. Toisten tutkimusten mukaan kananmunat jopa pienentävät infarktiriskiä.

Suurimmalla osalla väestöä ruokavalion kolesteroli vaikuttaa joka tapauksessa vain vähän veren kolesterolipitoisuuteen.

Tuoreen tutkimuksen aineisto on suhteellisen pieni. Tulokset pitäisi siksi vielä vahvistaa suuremmalla aineistolla ja ihmisillä, joilla jo on sydän- ja verisuonisairaus, tutkijat sanovat.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia