Rypsin puristekakusta uusi, merkittävä proteiinilähde

Rypsin puristekakkua voidaan käyttää tulevaisuuden elintarvikkeissa merkittävänä proteiinin ja ravintokuidun lähteenä.

Tämä käy ilmi VTT:n johtamasta Valocake-tutkimushankkeesta, jossa rakennettiin menetelmiä puristekakun hyödyntämiseen.

Hankkeen tavoitteena oli kehittää uusia proteiineja, jotka soveltuvat sekä leipomo- ja konditoria- että lihatuotteisiin.

Rypsin puristekakku on maatalousjäte, jota syntyy öljynpuristusteollisuuden sivutuotteena liki 50 miljoonaa tonnia vuodessa.

Puristekakun proteiinipitoisuus on jopa 30–40 prosenttia, ja se on myös hyvä ravintokuidun ja erilaisten bioaktiivisten yhdisteiden lähde.

Puristekakku ei kuitenkaan sovi ihmisravinnoksi sellaisenaan, koska se maistuu kitkerältä ja sisältää myös ravinnoksi kelpaamattomia yhdisteitä.

Prosessointi parantaa makua ja käytettävyyttä

Valocake-hankkeessa rypsiproteiinin ainesosia muokattiin entsyymien ja mikrobikäymisen avulla. Näin onnistuttiin parantamaan sekä tuotteen makua että paisto- ja rakenteellisia ominaisuuksia.

Jos taas rypsiproteiinia halutaan hyödyntää lihatuotteissa, puristekakun hyvä käsittelymenetelmä on märkäekstruusio, tutkimus osoitti.

Hankkeeseen osallistuivat myös Helsingin yliopisto, Münchenin tekninen yliopisto, Saksan elintarviketeknologian instituutti DIL, leipomoteknologiayritys Puratos NV Belgiasta sekä puolalainen bioteknologiafirma NapiFeryn Bio Tech.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia