Ilmakehän märkäprosessit eli pilvet ja sade muokkaavat voimakkaasti ilmassa liikkuvien pienhiukkasten ominaisuuksia. Tämä selviää vastikään julkaistusta kansainvälisestä tutkimuksesta, jonka tekivät suomalaiset, ruotsalaiset ja brittiläiset tutkijat.
Kun ilmamassa kokee sateen, hiukkasten sisältämien sulfaatin, mustan hiilen ja orgaanisten aineiden määrä vähenee selvästi, tutkimus kertoo.
Sulfaatin poistuminen ilmakehästä riippuu myös vuodenajasta, kun taas musta hiili ja orgaaniset aineet katoavat tasaisemmin ilman, että vuodenajalla olisi suurta vaikutusta.
Tutkimus osoitti myös, että merkittävä määrä ilmakehän sulfaatista muodostuu satamattomissa pilvissä.
Tutkimusartikkeli ilmestyi Atmospheric Chemistry and Physics -lehdessä.
Tulokset auttavat parantamaan ilmastomalleja
Tutkimuksessa hyödynnettiin Helsingin yliopiston Hyytiälän Smear II -asemalla tehtyjä pitkiä aikasarjamittauksia pienhiukkasista sekä Hysplit-mallin tuottamia ilmamassojen kulkeutumisreittejä asemalle.
Hankkeen suunnittelussa ja tulosten analysoinnissa olivat mukana myös Itä-Suomen yliopisto ja Ilmatieteen laitos osana yhteistä AquBor-projektiaan (Vesifaasin kemian rooli orgaanisen aerosolin muodostumisessa ja muuntumissa boreaalisella alueella).
Tulosten avulla voidaan parantaa ilmastomallien kykyä mallintaa hiukkasten kulkeutumista eri alueille ja arvioida hiukkasten kokonaismäärää maapallolla. Nykyisissä ilmastomalleissa on isoja epätarkkuuksia etenkin arktiselle alueelle päätyvien pienhiukkasten ja niiden vaikutusten osalta.
(Kuva Adobe Stock) Sade voi muuttaa ilmakehän pienhiukkasten koostumusta hyvinkin voimakkaasti.