Sähköisen liikkuvuuden kriittiset raaka-aineet osaksi kiertotaloutta

Uusi tutkimushanke kehittää sähköisen liikkuvuuden kriittisten raaka-aineiden kiertoa.

Nelivuotisen GoverMat-projektin toteuttavat VTT, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja Oulun yliopisto. Mukana on myös kansainvälisiä kumppaneita.

Hanke keskittyy erityisesti akuissa, akkumateriaaleissa, elektroniikan komponenteissa ja kestomagneeteissa käytettävien kriittisten materiaalien kierrättämiseen.

Suomen Akatemia on myöntänyt projektille 1,2 miljoonan euron rahoituksen. Hankkeen kokonaisbudjetti on 1,7 miljoonaa euroa.

Tavoitteena kokonaiskuva

Suomi tähtää hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan vuonna 2035.

Lisäksi materiaalien kiertotalousasteen tulisi kaksinkertaistua vuoteen 2035 mennessä. Myös liikenteen sähköistymiselle on asetettu kunnianhimoiset tavoitteet.

Raaka-ainekiertojen sulkemiseen tarvittavat tiedot ovat kuitenkin hajanaisia ja alan toimijakenttä hyvin laaja.

”Päästäksemme kestävälle yhteiskunnalle asetettuihin tavoitteisiin on tärkeää luoda kokonaiskuva politiikkatoimista, markkinoista, materiaalivirroista, raaka-aineiden kysynnän ja tarjonnan tasapainosta sekä teknologisista ratkaisuista, jotka vaikuttavat kriittisten raaka-aineiden käyttöön ja kiertoihin”, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Elina Huttunen-Saarivirta.

Huttunen-Saarivirta toimii GoverMat-hankkeen koordinaattorina.

Paikkakuntaesimerkkeinä Kokkola ja Pori–Harjavalta

GoverMat-hanke pyrkii edistämään kiertotaloutta erityisesti kaupunkitasolla.

Se tapahtuu avaamalla uusia näkökulmia sidosryhmien rooleihin ja luomalla kokonaiskäsitystä kriittisten raaka-aineiden virroista eri sovelluksissa sekä paikallisesti että koko maan tasolla.

Kaupunkiseuduista vertailukohtana toimivat Kokkola ja Pori–Harjavalta teollisuuspuistoineen. Ne ovat tehneet innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen valtion kanssa ja valikoituneet sitä kautta hankkeen esimerkkitapauksiksi.

(Kuva Scanstockphoto) Kriittisiä raaka-aineita kuluu paljon etenkin sähköajoneuvojen akuissa ja akkumateriaaleissa.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia