Sähkötekniikan innovaatio korvaa ilmastopahiksena tunnetun SF6-kaasun

Schneider Electric on kehittänyt teknologian, jonka ansiosta voidaan päästä eroon sähköteollisuuden eristeenä käytettävästä rikkiheksafluoridista eli SF6-kaasusta.

SF6 on kasvihuonekaasu, joka on yli 20 000 kertaa voimakkaampi kuin hiilidioksidi. Lisäksi kaasulla on poikkeuksellisen pitkä hajoamisaika, yli 3 000 vuotta.

Schneiderin teknologia perustuu puhtaan, pakatun ilman ja tyhjiötekniikan yhdistelmään. Sillä saavutetaan yhtä hyvä eristävyys kuin rikkiheksafluoridilla, mutta se ei aiheuta kasvihuonekaasupäästöjä.

Innovaation avulla vältytään myös kaasujen talteenotolta ja kierrätykseltä, jota SF6-eristetyt laitteet edellyttävät elinkaarensa lopussa.

”SF6-vapaa tekniikka yhdistettynä digitaaliteknologian käyttöönottoon lisää hiilettömyyttä, sähköverkon optimointia ja tehokkuutta merkittävästi”, sanoo Schneiderin myyntijohtaja Jussi-Pekka Pouttu tiedotteessa.

Ratkaisu pienentää hänen mukaansa myös tulevaisuuden suurien sähkö- ja datakeskuksen tilantarvetta.

Uusiutuva energia lisää eristeiden tarvetta

SF6-kaasun hyviä puolia ovat, että se on edullista ja hajutonta ja tekee sähkönkäytöstä turvallisempaa suojaamalla oikosuluilta.

Tuuli- ja aurinkovoiman kasvun myötä lisääntyy myös kaasueristeisten kytkinlaitteiden määrä sähköverkossa.

EU haluaa kuitenkin tehdä rikkiheksafluoridin käytöstä lopun. Suunnitellusta kaasukiellosta tulee kaksiosainen. 24kV-järjestelmissä kielto astuu voimaan tammikuussa 2026, ja sitä suurempien jännitteiden osalta vuonna 2031.

Monissa alan yrityksissä pyritään muutokseen unionin aikataulua nopeammin.

”Schneider Electric on sähköalalla merkittävä toimija ja tunnemme vastuumme SF6-kaasun suhteen. Tällä hetkellä merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitelaitteista sisältää SF6-kaasua”, Pouttu sanoo.

(Kuva Schneider) Schneider Electric tuottaa digitaalisia energianhallinta- ja automaatioratkaisuja.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia