Raskaan sementin ja poltetun kalkin tuotannon päästöjen vähentämiseen on kehitetty uusi keino. Sähköllä kuumennettavaan uuniin perustuvan teknologian rakensi VTT yhdessä yrityskumppaniensa kanssa.
Sementin pääraaka-aine on kalkkikivi, joka puolestaan koostuu suurimmaksi osaksi kalsiumkarbonaatista.
Kun kalsiumkarbonaatti hajotetaan kaasutiiviissä sähkökuumenteisessa uunissa, prosessin hiilidioksidipäästöt putoavat huomattavasti verrattuna tavanomaiseen polttoprosessiin.
Nykyään käytettävä polttoprosessi edellyttää yli tuhannen asteen kuumuutta ja tuottaa päästöjä huomattavan paljon.
Kalsiumkarbonaatin hajottaminen on sementinvalmistuksen keskeinen tapahtuma.
Hiilidioksidi puhtaana talteen
”Polttoprosessien korvaaminen sähköön perustuvilla ratkaisuilla ja päästöttömän sähköntuotannon huomattava lisääminen on tehokas keino hillitä ilmastonmuutosta”, korostaa Decarbonate-hankkeen projektipäällikkö, johtava tutkija Eemeli Tsupari VTT:stä.
Tsuparin mukaan uudella teknologialla saadaan kalkkikivestä irtoava hiilidioksidi puhtaana talteen, ja se voidaan joko varastoida tai hyödyntää vähäpäästöisten tuotteiden valmistukseen.
”Tuotekaasuna hiilidioksidille on jo nykyisin markkina, ja kehitteillä on useita hyötykäyttövaihtoehtoja, joiden mittakaava on nykymarkkinaa valtavasti suurempi.”
Käyttöä myös esimerkiksi akkuteollisuudessa
Decarbonate-hankkeessa rakennettu tutkimuslaite on 12 metrin pituinen sähkökuumenteinen rumpu-uuni.
Konttiin sijoitettu uuni on helppo siirtää kokeiltavaksi teollisiin kohteisiin. Kuva Vesa Sippola/VTT
Koeuunia testataan parhaillaan sementin raakajauheen esikalsinointiin sekä poltetun kalkin ja sellutehtailla tarvittavan meesan tuotantoon.
Mukana testauksessa ovat hankkeen yrityspartnereista muun muassa Finnsementti, Nordkalk ja UPM.
VTT:n mukaan uunille voisi olla käyttöä päästöjen vähentäjänä myös muilla aloilla, kuten akku- ja asfalttiteollisuudessa.
(Pääkuva Vesa Sippola/VTT) Kalkin käsittely on vielä nykyään ympäristölle raskas prosessi. Sementti tuottaa maailman hiilidioksidipäästöistä noin seitsemän prosenttia.
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa