Shaking up Tech -tapahtuma innostaa lukiolaistyttöjä tekniikan alalle

Vuoden 2023 Shaking up Tech -tapahtuma kokoaa tekniikasta kiinnostuneita lukioikäisiä tyttöjä, naisia ja muunsukupuolisia Oulun yliopistoon, Aalto-yliopistoon ja LUT-yliopistoon torstaina 12. lokakuuta.

Kolmen yliopiston Shaking up Tech -päivään on ilmoittautunut mukaan yhteensä noin 500 nuorta. Tapahtuman tavoitteena on ravistella ennakkoluuloja ja tarjota käytännön esimerkkejä teknillisestä alasta.

Tekniikan ala on Suomessa poikkeuksellisen sukupuolittunut. Vain joka viides yliopiston diplomi-insinööriopiskelijoista ja tekniikan korkeakoulujen professoreista on naisia.

Shake up Tech -päivän aikana nuoret pääsevät kokeilemaan työpajoissa, millaista tekniikan alalla toimiminen voisi olla.

Oulun yliopiston työpajoissa tutkitaan muun muassa sitä, millaista matematiikkaa piilee kännykkäkameroiden toiminnan takana ja kuinka digitaaliset työkalut voivat auttaa esimerkiksi syömään terveellisemmin, liikkumaan säännöllisemmin ja seuraamaan terveyden kehittymistä.

Yliopiston FabLabissa voi suunnitella ja tehdä oman designtuotteen digitaalisen valmistuksen keinoin laser- ja tarraleikkurilla.

Kolmen yliopiston Shaking up Tech -tapahtumiin on ilmoittautunut mukaan yhteensä noin 500 nuorta.

Tutkijat kertovat uratarinoita

Oulun yliopistossa on tekeillä väitöskirja, joka paneutuu lukiolaisten koulutus- ja urakiinnostuksen taustatekijöihin. Väitöstutkija Satu Kalevan mukaan sukupuoli ohjaa yhä alan valintaa.

”Nuorille tulisi tarjota yhä enemmän ajankohtaista tietoa työelämän muuttuvista mahdollisuuksista ja eri alojen osaamistarpeista opintopolun eri vaiheissa”, Kaleva sanoo.

”Tulokset osoittivat, että mikäli opiskelijat saavat lukiossa työelämätietoa monikanavaisesti, sillä voi olla myönteinen vaikutus opiskelijan kiinnostukseen teknologia-alaa kohtaan.”

Oulun Shaking up Tech -tapahtumassa tutkijat esittelevät nuorille uratarinoitaan. Yksi puhujista on tutkijatohtori Henna Tiensuu.

”Jos olet yhtään kiinnostunut tekniikasta, matematiikasta tai tietotekniikasta, älä epäröi hakea tekniikan aloille”, Tiensuu sanoo.

”Pääset vaikuttamaan isoihin asioihin, sillä maailma tulee tarvitsemaan yhä enemmän kehittynyttä teknologiaa lukuisissa eri sovellusalueissa teollisuudesta terveydenhuoltoon.”

(Kuva Oulun yliopisto) Shaking up Tech -päivänä lukiolaiset pääsevät muun muassa kokeilemaan VR-laseja ja tutkimaan virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksia.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia