Siivoaminen vähentää pinnoille päätyneiden koronavirusten määrää mutta ei kuitenkaan poista kaikkia viruksia.
Tämä käy ilmi tutkimuksesta, jossa selvitettiin päivittäissiivouksen tehokkuutta muuttuvassa epidemiatilanteessa.
Business Finlandin rahoittamaa hanketta johti virologian professori Heikki Hyöty Tampereen yliopistosta.
Kaikki puhdistusaineet toimivat kohtuullisesti
Laboratoriokokeissa pinnat saastutettiin endeemisellä koronaviruksella ja puhdistettiin sitten erilaisilla puhdistusaineilla, muun muassa desinfioivalla aineella.
Pyyhkäisynäytteet paljastivat, että virus ei kaikonnut pinnoilta kokonaan. Siivoustulokset olivat silti melko hyvät.
”Yleisesti voidaan sanoa, että desinfioiva aine puhdisti tehokkaimmin”, kertoo dosentti Sami Oikarinen Tampereen yliopistosta.
Hänen mukaansa kaikki muutkin aineet häätivät virusta pinnoilta kohtalaisen tehokkaasti.
Tutkijat havaitsivat myös, että koronavirus näyttää tarttuvan eri pintamateriaaleihin eri voimakkuudella. Tietyt pinnat olivat helpommin putsattavia kuin toiset.
Vähentää tartuntoja sairaalassa
Tutkimuksessa paneuduttiin myös sellaisiin sairaalahuoneisiin, joissa hoidetaan koronapotilaita.
Näytteitä otettiin Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin hoitohuoneista, joiden pinnoilta löytyi sars-cov2-virusta.
Myös sairaaloissa pintojen siivoaminen oli tehokasta, mutta sielläkään virusta ei aina saatu poistettua kokonaan.
Pinnoilta otetuissa näytteissä viruspitoisuudet olivat kuitenkin matalia eivätkä virukset olleet tartuttamiskykyisiä. Siivous siis esti koronan tarttumisen pinnoilta.
Huolimattomuus lisää ravintola-altistusta
Virusmarkkerien avulla tutkijat testasivat koronalle altistumista normaaleissa ateriointitilanteissa. Testit tehtiin kahdessa erityyppisessä ruokailutilassa.
Tulosten perusteella useimmat ruokailijat käyttivät käsidesiä puutteellisesti. Turvavälitkään eivät täysin toteutuneet.
Lisäksi ruokailijoiden ja eri kattausten välillä syntyi ristikontaminaatioita. Tarjoilijasta löytyi asiakkaan merkkiainetta, ja häneltä se siirtyi eteenpäin usealle henkilölle.
Tutkimuksen perusteella leviämisriskiä voidaan vähentää vaihtamalla buffetin ottimet puolen tunnin välein ja sijoittamalla istumapaikat turvavälein.
Pihy-hankkeeseen (Pintahygienian kehittäminen muuttuvassa epidemiatilanteessa) osallistuivat muun muassa Tampereen ammattikorkeakoulu, Kemvit Oy, Berner Oy, Kiilto Clean Oy, Poistoa Oy ja Norlandia Care Oy.