SILMÄNHUUHTELU ON VÄLTTÄMÄTÖNTÄ TYÖPAIKOILLA, JOISSA SILMÄVAMMOJEN RISKI ON SUURI

Onnettomuuden sattuessa on tärkeää aloittaa huuhtelu välittömästi ja huuhdella runsaalla virtauksella. Huuhtelunesteen tulisi olla puskuroitua, mikä vaikuttaa neutraloivasti emäs- ja happoroiskeisiin. Pahimmassa tapauksessa syövyttävän aineen aiheuttamat silmävauriot voivat johtaa pysyvään vaurioon, kuten näön heikentymiseen tai sokeuteen.

Asianmukainen silmänhuuhtelu on erityisen tärkeää työpaikoilla, joissa käytetään kemikaaleja. Tällaisia ovat muun muassa teollisuusympäristöt, laboratoriot, rakennustyömaat, suurkeittiöt ja varastot. Yleisimpiä silmävammojen aiheuttajia ovat räjähtävät akut sekä lipeän, ammoniakin, sementin, kalkin, konetiskiaineen, puhdistusaineiden, joidenkin pesuaineiden, rasvanpoistoaineiden, maalien, pesusoodan ja liiman roiskeet. Myös metallilastut, lika ja pöly tulee huuhdella pois välittömästi.

Emäkset aiheuttavat suurimman osan kaikista syöpymisvammoista

Silmän pH-arvo on neutraali, joten mikäli emäksistä tai hapanta kemikaalia joutuu silmään, silmän pH-arvo muuttuu radikaalisti ja jo muutamassa sekunnissa syntyy syöpymisvamma. Onnettomuuden sattuessa on tärkeintä aloittaa neutraloiva huuhtelu välittömästi ja pyrkiä palauttamaan silmän luontainen pH-arvo. Siksi Cederrothin silmänhuuhteluneste on boraattipuskuroitu. Se toimii iskunvaimentajana ja palauttaa silmän normaalin pH-arvon tehokkaammin kuin pelkkä keittosuolaliuos.

Viimeisimmässä tutkimuksessa varoitetaan fosfaattipuskuroidusta silmänhuuhtelunesteestä

Viime vuosina useat raportit ovat osoittaneet fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen käytön vaaroista silmää syövyttävien aineiden huuhtelussa. Nyt uusi tutkimus vahvistaa nämä havainnot. Silmään kohdistuu pysyvän vaurion riski jo kahden minuutin fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen käytön jälkeen.

Monet silmänhuuhtelunesteet ovat fosfaattipuskuroituja

Kun silmät altistuvat tapaturmassa syövyttävälle aineelle, on silmien välitön huuhtelu useimmiten ratkaisevan tärkeää. Monet markkinoilla olevista silmänhuuhtelunesteistä ovat fosfaattipuskuroituja. Fosfaatilla onkin neutraloiva vaikutus emäs- ja happoroiskeissa, mutta jos se joutuu kosketuksiin kalsiumionien kanssa, syntyy reaktio, joka saattaa aiheuttaa kalkkeutumista. Kalsiumioneja löytyy yleensä työpaikoilta, missä käsitellään sementtiä, betonia ja kalkkia.

“Joutuessaan kosketukseen fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen kanssa sarveiskalvon kalkkeutumisen riski on olemassa jo kahden minuutin huuhtelun jälkeen…”

Silmätautien erikoislääkäri, professori Norbert Schrage Kölnin kaupunginsairaalasta tapasi vastaanotollaan potilaan, joka oli saanut silmäänsä syövyttävää emäksistä ainetta. Potilas oli huuhdellut silmänsä  fosfaattipuskuroidulla silmänhuuhtelunesteellä, minkä jälkeen hänellä ilmeni sarveiskalvon kalkkeutumista, vaikka syövyttävä aine ei ollut sisältänyt kalsiumia.

“Tiedetään, että fosfaattipuskuroitu silmänhuuhteluneste voi aiheuttaa sarveiskalvon kalkkeutumista, mikäli se pääsee kosketuksiin kalsiumionien kanssa, mutta kyse ei ollut nyt tästä. Silmässä on luontaisesti kalsiumioneja. Tutkimuksessamme ilmeni, että sarveiskalvon vaurioituessa näitä kalsiumioneja voi “vapautua”, ja joutuessaan kosketukseen fosfaattipuskuroidun silmänhuuhtelunesteen kanssa sarveiskalvon kalkkeutumisen riski on olemassa jo kahden minuutin huuhtelun jälkeen”, sanoo Schrage.

Mitä sarveiskalvon kalkkeuma tarkoittaa?

Sarveiskalvon kalkkeuma on sarveiskalvon pinnalla olevaa valkoista saostumaa, jota ei saa huudeltua pois, ja aina sitä ei voida poistaa edes  kirurgisin toimenpitein, joten silmän pysyvän vaurioitumisen riski on olemassa. Tästä huolimatta fosfaattipuskuroidut silmänhuuhtelunesteet ovat yleisiä työpaikoilla ja teollisuuden eri aloilla.

“Tutkimuksessamme paljastui jopa pelottavia lopputuloksia. Mielestäni fosfaattipuskuroitu silmänhuuhteluneste pitäisi asettaa käyttökieltoon ja poistaa markkinoilta. Sarveiskalvon kalkkeumariskin poistamiseksi pitäisi käyttää fosfaatitonta silmänhuuhteluainetta. Voin suositella joitakin fosfaatittomia huuhtelunesteitä”, sanoo Schrage.

Varmista turvallinen huuhtelu! Käytä 100% fosfaatitonta Cederroth Silmänhuuhtelua.

Valitsemalla boraattipuskuroidun Cederrothin Silmänhuuhtelun takaat optimaalisen silmien huuhtelun ilman fosfaattia. Huuhtelupullo on suunniteltu siten, että silmää voidaan huuhdella runsaalla nestevirtauksella. Cederrothin silmänhuuhtelupullolla on lisäksi markkinoiden pisin säilyvyysaika: 4,5 vuotta.

Lähteet:

Schrage N.F., Abu Sabah S., Hermanns L., Panfil C., Dutescu R.M. (2019) ”Irrigation with phosphate-buffered saline causes corneal calcification during treatment of ocular burns”. Burns 45:1871-1879

Schrage N.F. (2010) ”Current Recommendations for optimum treatment of chemical eyeburns. Moist swabs, compresses, phosphate buffers, and other forms of malpractice”.

Schrage N.F., Frentz M., Reim M. (2010) ”Changing the composition of buffered eye-drops prevents undesired side effects”. Br J Ophthalmol 94(11):1519-1522.

Schrage N.F., Schlossmacher B., Aschenbrenner W., Langefeld S. (2001) ”Phosphate buffer in alkali eye burns as an inducer of experimental corneal calcification”. Burns 27(5):459-464.

Vinkkilinkit!

Katso ohjeet oikeaoppiseen silmänhuuhteluun tästä 

Lue lisää silmänhuuhtelusta tästä

Tutustu 100 % fosfaatittomiin Cederroth silmänhuuhtelutuotteisiin tästä

www.cederroth.com/fi

 

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia