Skitsofrenia nostaa Parkinsonin taudin riskiä

Skitsofreniaa sairastavilla potilailla on kohonnut riski sairastua myöhemmällä iällä Parkinsonin tautiin.

Tämä selviää Turun yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, joka julkaistiin Movement Disorders -lehdessä.

Uusi tieto on yllättävä, sillä oletus on ollut päinvastainen.

”Parkinsonin taudin ja skitsofrenian esiintymistä samalla henkilöllä on pidetty harvinaisena, koska taudit aiheuttavat vastakkaisia muutoksia aivojen dopamiinijärjestelmään”, sanoo tohtorikoulutettava Tomi Kuusimäki.

”Tutkimuksemme muuttaa tätä aiemmin vallinnutta käsitystä.”

Erilaiset lääkitykset

Parkinsonin taudissa keskiaivojen mustatumakkeen alueen hermosolut tuhoutuvat vähitellen, mikä johtaa hermovälittäjäaine dopamiinin puutokseen.

Skitsofreniassa taas dopamiinin määrä on lisääntynyt joissakin aivojen osissa.

Myös tautien hoitoon käytettävien lääkkeiden vaikutusmekanismit ovat vastakkaiset. Parkinsonin taudin oireita hoidetaan dopamiinireseptoreita stimuloimalla, skitsofreniaa reseptoreita salpaamalla.

Skitsofreniaa sairastavien suurentunut Parkinson-riski saattaa tutkijoiden mukaan johtua dopamiinia salpaavien lääkkeiden vaikutuksesta aivoihin.

Toinen syy voi olla skitsofrenian aiheuttamat neurobiologiset vaikutukset aivojen dopamiinijärjestelmään.

Tulokset perustuvat laajoihin potilasjoukkoihin

Rekisteripohjaisessa tutkimuksessa selvitettiin aiempien psykoottisten sairauksien esiintymistä Parkinson-potilailla, joita oli hoidettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella vuosina 2004–2019. Potilaita oli kaikkiaan reilut 3 000.

Lisäksi turkulaistutkijat kartoittivat yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa aiemmat psykoottiset sairaudet yli 22 000 suomalaiselta, jotka olivat saaneet Parkinson-diagnoosin vuosina 1996–2015.

Näin selvisi, että Parkinson-potilailla oli enemmän skitsofreniaa ja muita psykoottisia häiriöitä kuin samanikäisillä kontrollihenkilöillä, joilla ei ole Parkinsonin tautia.

Parkinsonin tauti on maailman nopeimmin yleistyvä neurologinen sairaus. Pääosin yli 60-vuotiailla esiintyvän hermoston rappeumasairauden keskeisiä liikeoireita ovat vapina, lihasten jäykkyys ja liikkumisen hitaus.

Suomessa Parkinsonin tautia sairastaa noin 15 000 henkeä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia