Majoneesia, jossa munankeltuainen on korvattu Solein-proteiinilla, voidaan käyttää samoin kuin perinteistä tuotetta esimerkiksi voileivissä, salaateissa, dipeissä ja kastikkeissa. Kuva: Solar Foods.

Solar Foodsin mikrobiproteiini etenee majoneesiin – korvaa munankeltuaisen

Solar Foods on jättänyt patenttihakemuksen uudesta innovaatiostaan, jossa majoneesin keltuaisjauhe korvataan yhtiön Solein-proteiinilla.

Mikrobipohjaisella Soleinilla on erinomaiset emulgoivat ominaisuudet, joiden ansiosta majoneesin tuotannosta tulisi entistä tehokkaampaa ja edullisempaa.

Munankeltuaisen korvaaminen Solar Foodsin proteiinijauheella jopa kolminkertaistaisi syntyvän majoneesin määrän, yhtiö kertoo. Elintarviketeollisuudelle koituva kustannusetu olisi siten huomattava.

Lopputuotteen maku ja ulkonäkö pysyisivät ennallaan, samoin kermainen koostumus ja suutuntuma.

Vakaa ja vastuullinen raaka-aine

Solar Foodsin kaupallisen johtajan Troels Nørgaardin mukaan elintarviketeollisuus etsii raaka-aineita, joilla on vakaat saatavuus, laatu ja hinnat. Myös vastuullisuuden merkitys kasvaa.

”Esimerkiksi keltuaisjauheen hinnat ovat viime vuosina vaihdelleet rajusti”, Nørgaard kertoo.

”Soleinista yhtiöt voivat solmia monivuotisia sopimuksia kiinteään hintaan, jolloin ne voivat paremmin hallita ja vähentää riskejä äkillisistä piikeistä ja markkinahäiriöistä tautien puhkeamiseen ja ilmasto-oloista geopoliittisiin mullistuksiin.”

Kansainvälisen majoneesimarkkinan arvioidaan tänä vuonna nousevan lähes 13 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Samalla vegaanisen majoneesin kysynnän odotetaan kasvavan entisestään.

Yksi laitos vastaa 50 000:ta kanaa

VTT:n ja Lut-yliopiston tutkimuksesta alkunsa saanut Solar Foods valmistaa ravitsemuksellisesti monipuolista proteiinijauhettaan mikrobien avulla.

Bioreaktoreissa eläviä mikrobeja ruokitaan suoraan ilmakehästä kaapattavalla hiilidioksidilla ja pienellä määrällä ravinteita. Tuotanto pyörii aurinkovoimalla tai muulla fossiilittomalla energialla.

Karoteenista auringonkeltaisen värinsä saava soleiinijauhe sopii perinteisten proteiinien korvaajaksi lähes missä tahansa ruoka- ja juomatuotteissa.

Solar Foods valmistaa jauhetta jatkuvassa prosessissa ensimmäisessä kaupallisen mitan tuotantolaitoksessaan Tehdas 1:ssä Vantaalla. Tuotantosykli on vain 70 tuntia.

Tehtaan kapasiteetti on 450 kiloa vuorokaudessa eli 160 tonnia vuodessa. Saman määrän tuottamiseen keltuaisproteiinina tarvittaisiin 50 000 kanaa.

Solar Foodsin suunnitelmissa on rakentaa Lappeenrantaan seuraava tuotantolaitos, Tehdas 2, joka olisi kooltaan sata kertaa Vantaan laitosta suurempi.

Päivi Ikonen

Aiheesta aiemmin:

Amerikkalainen juomien ja makuaineiden tuottaja otti käyttöön Solar Foodsin proteiinijauheen

Solar Foods kehitti proteiinipirtelön – demotehdas osoitti tuotannon skaalauksen onnistuvan


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla arvontaan!

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Nimi(Pakollinen)
This field is hidden when viewing the form
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.

Lisää uutisia