Spinnova kehrää lankaa puusta – etenee kohti kaupallistamista

Jyväskyläläinen kuituteknologiayhtiö Spinnova on aloittamassa uutta vaihetta kuitukeksintönsä kehityksessä. Suunnitteilla on kaupallinen tuotantolaitos.

Yhtiö on kerännyt tarkoitusta varten 11 miljoonan euron kasvusijoitukset. Investointeja tekivät yhtiön nykyiset omistajat, perhesijoitusyhtiöt, pääomasijoitusrahastot, teolliset kumppanit sekä yksityiset sijoittajat.

VTT:n tutkimuksesta ponnistavan Spinnovan innovaatio on selluloosapohjainen tekstiilikuitu, joka syntyy suoraan puusta.

Prosessissa ei tarvita kemikaaleja, eikä siinä synny jätettä tai sivuvirtoja.

Yhtiön toistaiseksi merkittävin etappi on ollut pilottitehtaan käynnistäminen. Vuoden 2018 joulukuussa valmistunut pilottilinja otettiin käyttöön alkuvuodesta.

Kesällä tehdyt testikehräykset teollisen mitan koneistossa onnistuivat yhtiön mukaan hyvin, ja kuitu on saatu testauskäyttöön.

Askel oli tärkeä kuidun kehityspolulla materiaaliksi, joka istuu sellaisenaan tekstiilialan kumppanien tarpeisiin. Tuotteelle on ollut jo runsaasti kysyntää, yrityksestä kerrotaan.

Spinnova on sitoutunut käyttämään raaka-aineenaan vain FSC-sertifioitua puuta tai jätevirtoja.

(Kuvassa) Puusta kehrättyä lankaa. Spinnovan tavoite on kaupallistaa kuitutuotteensa maailmanlaajuisesti yhteistyössä merkittävien tekstiilialan brändien kanssa. Kuva: VTT

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia