Stora Enson ligniinipohjaista hiiltä valmistava koelaitos käyntiin

Metsäyhtiö Stora Enso on käynnistänyt biopohjaisia hiilimateriaaleja valmistavan koelaitoksensa Kotkassa.

Laitos sijaitsee yhtiön Sunilan-tehtaalla, joka on tuottanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien.

Biojalostamon vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman erikoiskuivan ligniinin tuottajan.

Koelaitoksessa valmistettava Lignode by Stora Enso -niminen puupohjainen biohiili on tarkoitettu akkujen anodimateriaaliksi. Mahdollisia sovellusalueita ovat esimerkiksi sähköautot, kulutuselektroniikka ja suuret energian varastointijärjestelmät.

Nykyisten ladattavien akkujen anodimateriaalina käytetään uusiutumatonta hiiltä. Synteettinen, uusiutumaton grafiitti on kuitenkin korvattavissa hiilipohjaisilla anodimateriaaleilla, joita voidaan jalostaa puusta erotettavasta ligniinistä.

”Koelaitoksen käynnistämisen myötä Stora Enso on osa arvoketjua, joka toimittaa vastuullisempia anodimateriaaleja akkuihin. Lignode on biopohjainen, kustannuskilpailukykyinen ja suorituskykyinen vaihtoehto perinteiselle grafiitille”, sanoo yhtiön Biomaterials-divisioonan johtaja Markus Mannström.

Mannströmin mukaan Stora Enso etsii parhaillaan strategisia kumppanuuksia vauhdittamaan tuotannon laajentamista ja kaupallistamista Euroopassa.

(Kuva Stora Enso) Ligniinistä syntyvä biohiili voi korvata akkujen anodimateriaalina nykyään käytettävän uusiutumattoman hiilen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia