Raskausajan masennus- ja ahdistusoireet ovat yhteydessä äidinmaidon lyhytketjuisten rasvahappojen ja hypoksantiinin määrään.
Äidinmaidon kohonnut kortisolipitoisuus taas johtaa maidon korkeampaan maitohappopitoisuuteen.
Havainnot tehtiin Turun yliopiston tutkimuksessa, jossa tarkasteltiin odottavan äidin masennuksen ja maitokortisolin merkitystä äidinmaidon koostumukselle. Tulokset julkaisi Food Chemistry -lehti.
Äidin kokeman stressin ja hänen maitonsa koostumuksen välistä yhteyttä on aiemmin tutkittu hyvin vähän.
Kortisoli on tärkeä stressihormoni, jonka pitoisuus äidinmaidossa on mahdollisesti eräänlainen stressi-indikaattori.
Lyhytketjuiset rasvahapot ovat aineenvaihduntatuotteita ja peräisin suolistomikrobien toiminnasta.
”Niiden pitoisuuden muutokset saattavat viestiä siitä, että raskaudenaikainen stressioireilu vaikuttaa äidin suolistomikrobistoon ja sitä kautta äidinmaidon koostumukseen”, kertoo tutkija Maaria Kortesniemi.
Hypoksantiini taas voi Kortesniemen mukaan viitata elimistön oksidatiiviseen eli hapettavaan stressiin. Äidinmaidon maitohappopitoisuuteen vaikuttavat todennäköisesti muutokset äidin energia-aineenvaihdunnassa, jota kortisoli säätelee.
Vielä monta kysymystä auki
Äidinmaidon koostumus määritettiin ydinmagneettiseen resonanssispektroskopiaan (NMR) perustuvan metabolomiikan avulla.
Metabolomiikkatutkimuksessa voidaan tarkastella useaan eri yhdisteryhmään kuuluvia pienikokoisia aineenvaihduntatuotteita samalla kertaa.
Tutkimuksessa keskityttiin 2,5 kuukautta synnytyksen jälkeen kerätyn äidinmaidon vesiliukoisiin aineenvaihduntatuotteisiin.
Tulokset herättävät Kortesniemen mukaan paljon uusia kysymyksiä. Tutkijat eivät vielä tiedä, millainen merkitys äidinmaidon aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuden muutoksilla on lapsen myöhempään kasvuun ja kehitykseen.
”Myös esimerkiksi äidin suolistomikrobiston ja toisaalta raskaudenaikaisen ravitsemuksen yhteyttä äidinmaitoon tulisi tutkia tarkemmin.”
Äidinmaitonäytteet ja psykologisia oireita kuvaava kyselylomakedata saatiin yliopiston FinnBrain-syntymäkohorttitutkimukseen osallistuneilta äideiltä.
FinnBrain-tutkimuksessa selvitetään ympäristön ja perimän vaikutusta lapsen kehitykseen. Mukana on yli 4 000 lapsiperhettä, joita seurataan äidin raskausajasta pitkälle lasten aikuisuuteen.
Kuva Adobe Stock
Sinua voisi kiinnostaa myös:
Äidinmaito on superruokien kuningatar
Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:
- Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
- Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
- Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa