Tamperelainen startup-yritys aloittaa uuden itävaltalaisen kumppaninsa GIG Karasekin kanssa pilottihankkeen, joka tähtää vihreän polttoaineen tuotantoprosessin kaupallistamiseen.
Tampereen yliopiston tutkimuksesta ponnistava Liquid Sun on kehittänyt synteettisten sähköpolttoaineiden ja niiden raaka-aineiden tuotantoon oman reaktorimenetelmänsä.
Ilmasta tai teollisuuden päästöistä kerätty hiilidioksidi muunnetaan synteettiseksi hiilivedyksi elektrokemiallisessa reaktiossa, jota ohjaamalla tuotetaan hiilimonoksidia ja esimerkiksi eteeniä tai muurahaishappoa.
Prosessin lopputuotteet ovat fossiilittomia.
Hiilimonoksidia hyödynnetään lentokoneiden saf-polttoaineiden (sustainable aviation fuel) raaka-aineena.
Eteeniä käytetään kemianteollisuudessa esimerkiksi polymeerien tuotannossa sekä ruoan prosessoinnissa ja muurahaishappoa muun muassa lääketeollisuudessa.
Yhteistyöstä lisävauhtia
Sopimuksellaan GIG Karasekin kanssa Liquid Sun pyrkii vauhdittamaan menetelmänsä läpimurtoa ja laajamittaisen tuotannon aloittamista.
”Olemme sitoutuneet kehittämään kilpailukykyisiä e-polttoaineteknologioita fossiilisten polttoaineiden korvaamiseksi”, taustoittaa Liquid Sunin toimitusjohtaja Pasi Keinänen.
”Tätä haastetta ei yksikään yritys voi ratkaista yksin, vaan tarvitaan kansainvälisiä kumppanuusverkostoja.”
Yhdessä itävaltalaisyhtiön kanssa Liquid Sun viimeistelee hiilimonoksidia tuottavan reaktorin teollista prototyyppiä.
GIG Karasek on prosessi- ja tehdassuunnitteluun keskittynyt perheyritys, joka on pari viime vuotta kehittänyt myös ympäristöteknologioita ja patentoinut elektrokemiallisen hiilidioksidin pelkistämisjärjestelmän.
Liquid Sun ja GIG Karasek hyödyntävät molemmat matalan lämpötilan elektrolyysiteknologiaa (LTE), joka on sekä joustava että turvallinen e-polttoaineiden ja niiden raaka-aineiden tuotantotapa.
Päivi Ikonen
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista. Osallistut samalla kylpylävuorokauden arvontaan!