Suomalainen Tiedeakatemia palkitsi akateemikko Sirpa Jalkasen

Suomalaisen Tiedeakatemian vuoden 2022 kunniapalkinnon on saanut tieteen akateemikko, immunologi Sirpa Jalkanen. Palkinnon arvo on 30 000 euroa.

Sirpa Jalkanen kuuluu maailman johtaviin immuunisolujen liikkumismekanismien tutkijoihin.

Jalkanen on työskennellyt Turun yliopiston immunologian professorina vuodesta 2007 ja akatemiaprofessorina kolmena kautena vuosien 1996 ja 2018 välillä.

Lisäksi hän on toiminut kahdesti Suomen Akatemian huippuyksikön johtajana.

Jalkanen etsii tutkimuksessaan immuunipuolustuksen soluliikennettä sääteleviä molekyylejä, joita voidaan käyttää lääkekehityskohteina haitallisissa tulehduksissa ja syövissä.

Elimistön kyky taistella tulehduksia vastaan riippuu pitkälti tulehdussolujen kyvystä liikkua ja hakeutua tulehduspaikalle.

Tulehdussolujen liikkumisella on myös suuri merkitys elimistön luonnolliselle kyvylle estää syöpien  etenemistä.

Jalkasen ja hänen työryhmänsä tutkimustulokset ovat paljastaneet lukuisia aiemmin tuntemattomia mekanismeja, joilla on ratkaiseva merkitys ihmisen tulehdusvasteelle. Tulosten pohjalta on kehitteillä useita uusia tulehdussairauksien ja syöpien hoitoja.

Aktiivinen innovaattori

Sirpa Jalkanen on myös hyvin aktiivinen innovaattori, joka on ollut mukana perustamassa pörssilistattuja bioteknologiayrityksiä.

Hän on saanut urallaan lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, kuten Anders Jahre -palkinnon vuonna 2005 ja lääkäriseura Duodecimin Matti Äyräpään palkinnon vuonna 2008.

Sirpa Jalkanen valittiin Suomalaisen Tiedeakatemian jäseneksi vuonna 1998, ja hän toimi akatemian esimiehenä vuosina 2010–2012. Hän on myös Norjan tiedeakatemian ja Academia European jäsen.

Akateemikon arvo Jalkaselle myönnettiin vuonna 2015.

Jalkanen tunnetaan myös suorasanaisena tiedepoliittisena vaikuttajana. Tutkimustyön lisäksi hän on kouluttanut aktiivisesti uusia tutkijasukupolvia.

(Kuva Hanna Oksanen/Turun yliopisto) Sirpa Jalkanen valmistui lääkäriksi Turun yliopistosta vuonna 1979 ja on tehnyt myös tutkimustyötään samassa yliopistossa.

Lue myös:

Turkuun perustettiin immunologiakeskus


 

Tilaa Kemia-lehti loppuvuodeksi 2022 ja auta Ukrainaa!

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 66 euroa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 44 euroa.
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 18 euroa.
  • Lahjoitamme puolet tilausmaksusta ukrainalaisten auttamiseen Pelastakaa Lapset ry:n kautta.

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Anna palautetta

Lisää uutisia