Suomalaisen Woodlyn puumuovi sopii kierrätettäväksi

Espoolaisen Woodly Oy:n puuselluloosasta kehittämä uusi muovimateriaali soveltuu kierrätettäväksi nykyisillä teknologioilla.

Suomalaisyritys todensi tuotteidensa kierrätettävyyden kaikissa tuotantovaiheissa yhdessä itävaltalaisen NGR:n (Next Generation Recyclingmaschinen) kanssa.

Puumuovin käsittely ja prosessointi uusiksi kirkkaiksi muovirakeiksi onnistui samoilla tekniikoilla ja olosuhteissa, joissa myös perinteinen muovi muunnetaan kierrätysraaka-aineeksi.

”Woodlyn materiaali sopii täydellisesti NGR:n kierrätysteknologiaan”, sanoo kehitys- ja prosessitekniikan insinööri Peter Hierzenberger itävaltalaisyhtiöstä.

”Puusta enemmän irti”

Myös Woodlyn teknologiajohtaja Martta Asikainen on vakuuttunut pilottikokeiden hyvistä tuloksista.

Asikaisen mukaan yrityksen puupohjainen muovi on suunniteltu vähentämään sekä fossiilisten raaka-aineiden että neitseellisen materiaalin tarvetta.

”Kierrättämällä myös arvokkaasta puuraaka-aineesta saadaan enemmän irti ja nostetaan puun jalostusarvoa. Myös puuhun varastoitunut hiili pysyy tällöin kierrossa pidempään ja ilmastokuormitus pienenee”, hän sanoo.

Innovaatio ehdolla metsäpalkinnolle

Woodlyn puumuovikeksintö on juuri nostettu ehdolle uuden Metsä360 -tunnustuspalkinnon saajaksi.

Ensi kertaa syksyllä 2020 jaettavan palkinnon myöntävät Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto ja Marjatta ja Eino Kollin säätiö.

Palkintoraati pitää kaupallistamisen kynnyksellä olevan Woodlyn matkaa lupaavana.

Perusteena on muun muassa se, että yrityksen tuotekehitys pohjautuu olemassa olevan infran, logistiikan ja toimitusketjujen hyödyntämiseen materiaalin sovelluksissa.

Kun uuden raaka-aineen käyttöönotto ei vaadi isoja investointeja tai merkittäviä prosessimuutoksia, kestävän ratkaisun käyttöönotto on helpompaa.

Woodlyn perusti vuonna 2011 sarjayrittäjä Marko Parkkisen yhtiö Seedi Oy. Tätä nykyä tuotekehitysvaiheen startupia vetää toimitusjohtaja-yrittäjä Jaakko Kaminen.

(Kuva) Woodlyn puumuovin kierrätyskelpoisuuden testasi itävaltalainen NGR, joka totesi, että materiaalin muuntaminen uusiogranulaateiksi sujuu ongelmitta.


 

MAINOS

Tilaa Kemia-lehti, saat lahjaksi käsidesin!

  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 29 euroa
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Tilaa lehti itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa
  • Saat lahjaksi innovatiivisen, kotimaisen Nolla-käsidesin. Lue lisää: Käsidesivaahto tehoaa myös koronavirukseen.
  • Kampanja jatkuu 30.6.2020 asti.

Katso lisätiedot ja tartu tarjoukseen.

Tilaamalla lehden tuet kotimaista työtä, tutkimusta ja journalismia.  

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia