Suomalaishanke kehittää älymaataloutta – innovaatiot pienentämään peltoviljelyn päästöjä

Kolmivuotinen Finnish Future Farm -hanke kehittää keinoja, joilla nurmen ja viljan viljelyn hiilidioksidipäästöt minimoidaan ja peltoviljelyn taloudellinen kannattavuus paranee.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun Jamkin vetämässä hankkeessa luodaan käytännönläheinen älymaatalouden osaamiskeskittymä Saarijärven biotalouskampukselle.

Hankkeen muita toteuttajia ja kumppaneita ovat Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Saarijärven kaupunki ja joukko yrityksiä, kuten Valtra, Agco Power ja Neste.

Projektissa hyödynnetään uusien ideoiden lisäksi valmiita ratkaisuja, kuten Nesteen sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistamia diesel- ja polttoöljytuotteita.

”Odotan hankkeen havainnollistavan maatalouden päästövähennyspotentiaalin sekä löytävän ratkaisuja todentaa saavutetun päästövähenemän, minkä uskon kiinnostavan maatalouden parissa toimivia laajasti”, sanoo Nesteen Suomen yritysasiakasmyynnistä vastaava johtaja Joni Pihlström.

Ekosysteemi kiihdyttämään innovointia

Hankkeen keskeinen tavoite on edistää yhteistyötä ja innovaatiotoimintaa älymaatalouden startup-yhteisön ja kiihdyttämöekosysteemin avulla.

”Tällainen ekosysteemi on Suomesta puuttunut kokonaan”, huomauttaa Jamk Biotalousinstituutin johtaja Minna Lappalainen.

”Olemme tunnistaneet sen tarpeellisuuden esimerkiksi biotalouden yrityskiihdyttämömme BioPaavon innovaatiokilpailuissa eli hackathoneissa.”

EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahasto JTF rahoittaa vuoteen 2026 jatkuvaa hanketta noin kolmella miljoonalla eurolla.

”Rahoitus avaa meille ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää sekä ruoantuotannon kestävyyden että kannattavuuden kehitystä ja siihen perustuvaa uutta, kansainvälistä kasvuliiketoimintaa.”

(Kuva Neste) EU:n ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää Suomeltakin uusien täsmäviljelyteknologioiden ja päästöjä vähentävien ratkaisujen laajamittaista käyttöönottoa.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.


P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia