Lasten altistumista haitallisille kemikaaleille varhaiskasvatuksessa vähennetään vapaaehtoisella sopimuksella.
Green deal -sopimus karsii lasten kemikaalialtistusta julkisten hankintojen kautta. Tarkoituksena on myös lisätä pohjoismaisen ympäristömerkinnän saaneiden tuotteiden ja palveluiden hankintaa.
Tavoitteena on vähentää erityisesti tarpeettomien antimikrobisten aineiden, hajusteiden ja väriaineiden käyttöä.
Sopimuksen ovat allekirjoittaneet sosiaali- ja terveysministeriö, ympäristöministeriö, Helsingin, Tampereen ja Vantaan kaupungit sekä hankintaorganisaatiot Tuomi Logistiikka Oy ja Monetra Oulu Oy.
Allekirjoittajat sitoutuvat soveltamaan lelujen ja lastenhoitotarvikkeiden hankinnoissa leludirektiivin ja -lain pienempiin lapsiin kohdistuvia tiukempia kemikaalirajoituksia.
Lisäksi sopimuksella pyritään lisäämään toimittajien ilmoittamaa tietoa hankintojen erityistä huolta aiheuttavista aineista.
Lapset erityisen herkkiä haittavaikutuksille
Lapset ovat erityisen herkkiä haitallisten kemikaalien vaikutuksille, koska heidän kasvunsa ja kehityksensä on vielä kesken.
Kemikaaleille altistumista voidaan vähentää kieltämällä yksittäisten kemikaalien käyttö tai rajoittamalla haitallisten aineiden pitoisuuksia lainsäädännöllä. Tämä on kuitenkin hidasta. Lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia kemikaaleja.
Vaarallisia kemikaaleja koskevan kansallisen ohjelman mukaan julkiset hankinnat ovat yksi tapa rajoittaa tuotteiden ja valmisteiden aiheuttamia ympäristö- ja terveysriskejä.
Varhaiskasvatuksen hankinnoissa kemikaaleja koskevat vaatimukset ovat merkittävä keino riskien pienentämisessä.