HTM Solutionsin uudella teknologialla voidaan laskea lämpökuormituksen parametrit tarkasti ja kattavasti seuraamalla reaaliaikaisesti ihmisen sydämen sykettä.
VTT:n spinoff-yrityksen kehittämä keino tarjoaa vaihtoehdon perinteisille menetelmille.
Perinteisesti on mitattu ruoansulatuskanavan lämpötilaa nieltävillä telemetrisillä pillereillä tai elimistön lämpöä epämukavilla, kehon sisään asetettavilla rektaali- ja muilla laitteilla.
Pelastajien lämpökuormituksen seuranta on tärkeää niin heidän koulutuksessaan kuin todellisissa tulipalotilanteissa, sillä kehon kohoava lämpö ja kuivuminen lisäävät onnettomuusriskiä.
HTM:n uutuus pienentää selvästi kustannuksia, joita vaarallisissa oloissa työskentelevien ihmisten lämpökuormituksen seurannasta koituu.
Yritys kehitti sovelluksen yhteistyössä VTT:n ja Pelastusopiston kanssa.
Etädatan avulla piirtyy tarkka kuva yksilön tilasta
”Pelastajien on tarkkailtava, ettei ruumiinlämpö pääse nousemaan liian korkeaksi”, selventää johtava tutkija Pekka Tuomaala VTT:stä.
”Tämä on erityisen vaikeaa haastavissa olosuhteissa, joissa pelastajat ovat tottuneet toimimaan epämukavuudesta välittämättä.”
Kun työtä tehdään raskaissa suojavarusteissa ja painavilla sammutusvälineillä, lämpökuormittuneisuus kasvaa nopeasti. Tämä heikentää aluksi kognitiivisia kykyjä ja voi pahimmillaan jopa tappaa.
”Koulutustilanteissa pelastajien kehon ehdoton korkein sallittu lämpötila on 40 celsiusastetta ja monissa ammateissa korkein lain sallima kehon lämpötila 38,5 celsiusastetta.”
HTM:n teknologia tuottaa tietoa paitsi kehon lämpötilasta myös muun muassa hikoilun määrästä ja fysiologisesta kuormituksesta.
Yksilöllisessä seurannassa otetaan huomioon myös henkilön pituus, paino ja rasvaprosentti. Tärkein suure on aktiivitasosta kertova sydämen syke.
Teknologialla myös muita käyttökohteita
”Kehon lämpötila on tärkein indikaattori aina, kun henkilön fyysistä kuntoa ja terveyttä on tarve seurata”, korostaa HTM Solutionsin toimitusjohtaja Harri Lehti.
Lehden mukaan uutuusmenetelmästä hyötyvät paitsi kuumassa työskentelevät myös esimerkiksi urheilijat.
”Ympäristöteko on se, ettei ylimääräisiä laitteita tarvita”, toimitusjohtaja sanoo.
Yksinomaan ohjelmistoon perustuvan ratkaisun ylivertaisuus piilee hänen mukaansa siinä, että käyttäjillä on jo käytössään sydämen sykettä mittaavia laitteita ja sovelluksia, joissa HTM-teknologiaa voi hyödyntää.
”Dataa on nykyisin mahdollista kerätä helposti puettavilla asusteilla, kuten sormuksilla, kelloilla ja rintakehän ympärille kiinnitettävillä sykemittareilla.”
(Kuva Pixabay) Erityisesti palonsammuttajat joutuvat usein työskentelemään kuumissa oloissa, mutta lämpökuorma voi kohota korkeaksi muissakin töissä.
Tilaa Kemiamedian uutiskirje!
Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tärkeimmät tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.
Arvomme uusien uutiskirjetilaajien kesken palkintoja.
Lue lisää ja tee tilaus täällä.
P.S. Oletko kemian seurojen jäsen? Jos haluat uutiskirjeemme myös vuonna 2023, käy uusimassa tilauksesi täällä.