Suomalaislukiolaisille loistomenestys kansainvälisissä kemiakilpailuissa

Helsinkiläisen Ressun lukion opiskelija Aku Hertell on tuonut Suomelle historian ensimmäisen kultamitalin yhteispohjoismaisissa kemiakilpailuissa, jotka pidettiin heinäkuussa Islannissa.

Samaan kilpailurupeamaan kuuluivat pohjoismaisen kisan lisäksi kansainväliset kemian olympialaiset, jotka järjestettiin etätapahtumana ja joihin suomalaiset osallistuivat Islannista verkon välityksellä.

Suomen joukkueen menestys molemmissa kisoissa oli mainio. Aku Hertell nappasi mitalin myös olympialaisista, joista oli tuomisina pronssia.

Pronssimitalin molemmista kilpailuista otti Oulun lyseon lukion Sihan Yu. Tampereen klassillisen lukion oppilas Hanna Joronen sai puolestaan pronssin pohjoismaisessa kisassa.

Myös joukkueen neljäs jäsen, Ilyas Kaader Tampereen Svenska samskolanista suoriutui hyvin, vaikka ei aivan mitaleille yltänytkään.

Pohjoismaisten kemiakilpailuiden kultamitalit ovat aiempina vuosina menneet Tanskaan. Tanskalaisten ylivallan mursi tällä kertaa myös Ruotsin Yangyi Qi, joka jakoi ykkössijan Hertellin kanssa.

Historiallisen hyvä tulos teoriatehtävissä

Kemian olympialaiset toteutettiin koronapandemian vuoksi jo kolmannen kerran virtuaalitapahtumana, jota tällä kertaa isännöi Kiina.

Olympialaisiin normaalisti kuuluva kokeellinen osuus jäi etäkisasta kokonaan pois, kuten myös vuosina 2020 ja 2021, ja kilpailijat saivat ratkottavakseen vain teoriatehtäviä.

Kokeelliset tehtävät ovat aina olleet suomalaisten vahvuus, ja mitalitili on pandemia-ajan etäkilpailuissa jäänyt tyhjäksi. Pelkästä teoreettisesta osuudesta jaetut vuoden 2022 mitalit ovat siten Suomelle historiallisen hyvä saavutus.

Matemaattisten aineiden kilpailutoimintaa pyörittää Suomessa MAOL ry. Edustajat kansainvälisiin kemiakilpailuihin valitaan kansallisen kisan ja jatkovalmennuksen perusteella. Valmentajina toimivat Kjell Knapas, Juulia Talvitie, Iida Alanko, Jukka Puumi ja Miia Mäntymäki Helsingin yliopistosta.

Päivi Ikonen

(Kuva Jukka Puumi) Suomen joukkue pääsi kilpailujen lomassa rentoutumaan islantilaisen kuuman lähteen purossa. Ylhäältä Aku Hertell, Ilyas Kaader, Sihan Yu ja Hanna Joronen.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia