Suomalaisrokote koivuallergiaa vastaan etenee lupaavasti

Biolääkeyritys Desentumin pitkään kehittämä rokote koivuallergiaa vastaan on ottanut merkittävän edistysaskeleen. Immunoterapeuttinen hoito toimi ensimmäisissä ihmiskokeissa toiveiden mukaisesti.

Testeihin osallistui 27 koivuallergiasta kärsivää vapaaehtoista, joilla rokotekandidaatti osoittautui sekä turvalliseksi että isompinakin annoksina hyvin siedetyksi.

Lisäksi rokotetuilta mitattiin allergeenispesifisiä IgE- ja IgG-vasta-aineita, jotka kertovat valmisteen immunologisesta toimivuudesta.

Neljään ryhmään jaetuille koehenkilöille pistettiin ihon alle yksi tai useampia annoksia yhtiön DM 101 -nimistä rokoteaihiota. Jotkut saivat rokotetta viisi nousevaa annosta kahden viikon välein. Osalle annettiin lumevalmistetta.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että kliininen tutkimus saatiin vietyä loppuun koronaviruspandemian aiheuttamista hankaluuksista huolimatta”, kiittelee Desentumin toimitusjohtaja Pekka Mattila.

Vuonna 2011 perustettu VTT:n spinoff-yritys kehittää allergioiden hoitoon uudenlaisia immunoterapeuttisia menetelmiä.

Menetelmät perustuvat ihmisen oman immuunijärjestelmän uudelleenkouluttamiseen muokattujen hypoallergeenien avulla. Koulutuksen tuloksena elimistö alkaa sietää allergian aiheuttavia aineita eli allergeenejä.

Uudelle hoidolle kova tarve

”Kun tutkitaan allergian immunoterapeuttiseen hoitoon tarkoitettuja valmisteita, prekliiniset mallit antavat parhaimmillaankin vain viitteellisiä tuloksia, joten ensimmäinen ihmisillä tehtävä tutkimus oli tärkeä etappi kohti tuotekonseptimme toiminnan todentamista”, Mattila sanoo.

Ensimmäisten kliinisten kokeiden lupaavat tulokset tarjoavat hänen mukaansa arvokasta tietoa seuraavia tutkimuksia varten. Niissä etsitään rokotteelle parasta valmistemuotoa sekä optimaalista annostasoa ja annosväliä.

Allergian siedätyshoitomarkkinoilla on Pekka Mattilan mukaan kova tarve turvalliselle, luotettavalle ja tehokkaalle hoitovaihtoehdolle, joka olisi myös jatkuvasti kiristyvien viranomaisvaatimusten mukainen.

”Pyrkimyksemme on tarjota pitkäaikainen helpotus allergiaoireisiin tuotteella, joka vastaa näitä vaatimuksia ja jonka annostelu vie vuosien sijaan vain kuukausia”, toimitusjohtaja paaluttaa.

Apua luvassa myös heinä- ja maapähkinäallergiaan

Allergiat ovat Euroopan yleisimpiä kroonisia sairauksia, joista kärsii yli 150 miljoonaa maanosan asukasta. Ennusteiden mukaan allergiat koskettavat vuoteen 2025 mennessä jo puolta Euroopan väestöstä.

Joka viidennellä potilaalla allergia on niin hankala, että vakava allerginen reaktio tai astmakohtaus on jatkuva uhka.

Allergioita hoidetaan tavallisesti oireita lievittävillä lääkkeillä, kuten antihistamiineilla ja kortikosteroideilla. Immunoterapian ansiosta lääkehoidon tarve vähenee.

Nykyään käytössä olevaa immunoterapiaa nimitetään siedätyshoidoksi. Se kestää muutaman vuoden ja toteutetaan joko pistoksina tai kielen alle laitettavina tabletteina tai tippoina.

Desentumin rakentamilla immunoterapeuttisilla menetelmillä siedättymistä pyritään nopeuttamaan ja tehostamaan. Samalla hoidosta tehdään potilaalle helpompaa.

Koivuallergian lisäksi Desentum kehittää uusia hoitomuotoja myös heinä- ja maapähkinäallergiaan.

Päivi Ikonen

(Kuva Scanstockphoto) Atsii! Koivuallergia on Suomen yleisin siitepölyallergia, josta kärsivät joutuvat pärskimään huhtikuusta kesäkuuhun.


 

Tartu Kemia-lehden tilaustarjouksiin:

  • Tilaa itsellesi tai lahjaksi läheiselle – 69 euroa. Hintaan kuuluu sähköinen näköislehti, jota on helppo lukea ja jakaa.
  • Kannusta koululaista tai opiskelijaa lehtilahjalla – 49 euroa
  • Kiitä opettajaa ja lahjoita lehti kouluun – 19 euroa

Katso lisätiedot ja tee tilaus täällä.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia