Suomalaistutkijoiden menetelmä tappaa pahat hammasbakteerit

Aalto-yliopiston ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, joka tuhoaa hampaita reikiinnyttävät streptokokit ja ientulehdusbakteerit.

Helsingin yliopiston testeissä tekniikka on vähentänyt myös bakteereja, jotka aiheuttavat paradontiittia eli hampaan kiinnityskudossairautta. Lisäksi se on suitsinut plakin muodostumista.

Niin kutsuttu kaksoisvalomenetelmä ei häiritse suun normaalia bakteeriflooraa eikä aiheuta resistenssiä.

Menetelmää kaupallistaa Koite Health -niminen yritys, jonka perustivat vuonna 2018 Aalto-yliopiston tutkija Sakari Nikinmaa ja HUS:n tutkija, kirurgi Tommi Pätilä. Yritys on kerännyt noin miljoonan euron rahoituksen.

Laite kotikäyttöön

Koite Health on tuomassa pian markkinoille kotikäyttöön tarkoitetun valohoitolaitteen.

Hoitomenetelmä pohjautuu valoherkistinmolekyyliin, joka annostellaan suussa purskuteltavana huuhteena. Huuhde tarttuu bakteerien pintarakenteisiin.

Suun huuhtelun jälkeen hampaiden väliin asetetaan laite, jonka säteilemä punainen valo aktivoi molekyylin.

Kohtaamisessa syntyvä lämpö ja reaktiivinen happi tuhoavat bakteerit. Hoidon vaikutusta tehostaa laitteen antibakteerinen sinivalo.

Hyödyttää syöpäpotilaita ja diabeetikkoja

Valohoidosta odotetaan apua etenkin syöpää ja diabetesta sairastaville.

”Toivomme, että kehittämämme tuote auttaisi ylläpitämään erityisesti syöpäpotilaiden suunterveyttä raskaiden hoitojen aikana sekä ehkäisemään ientulehdusta diabeetikoilla”, Nikinmaa sanoo.

Diabetes kasvattaa ientulehduksen riskin kymmenkertaiseksi.

Valohoito on tarkoitettu myös niille, joilla on aggressiivinen hammasbakteerikanta, yleissairauksia tai ongelmia hammashygieniasta huolehtimisessa.

Tutkijat kuitenkin korostavat, että paras tapa ehkäistä hammassairauksia on yhä huolellinen suuhygienia.

Valohoito ei korvaa hampaiden pesua vaan toimii sitä täydentävänä työkaluna.

Menetelmästä laaditut ensimmäiset tutkimusartikkelit ovat parhaillaan arvioitavina. Niiden esiversiot ovat luettavissa Biorxiv-julkaisussa.

(Kuva Koite Health) Tutkija Sakari Nikinmaa (vas.) työskentelee Koite Healthin toimitusjohtajana ja Tommi Pätilä hallituksen puheenjohtajana.

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia