Suomeen ilmakehän mallintamisen tutkimuskeskus – keskittyy ilmastonmuutokseen ja ilmansaasteisiin

Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston yhteinen Atmospheric Modelling Centre Lahti -tutkimuskeskus toimii Niemen kampuksella Lahdessa.

Keskus pyrkii löytämään uutta tietoa ja ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja ilmansaasteisiin soveltamalla tekoälytekniikoita ilmakehätieteisiin.

”Atmospheric Modelling Centre Lahti tutkii, miten ilmakehässä muodostuvat hiukkaset vaikuttavat pilvien ja ilmanlaadun prosesseihin kaupunkialueilla”, kertoo tutkimuskeskusta johtava professori Michael Boy.

Boy työskentelee Helsingin yliopiston ja LUT-yliopiston ilmakehätieteen ja sovelletun matematiikan yhteisprofessuurissa. Hänen ryhmäänsä kuuluu tutkijoita molemmista yliopistoista.

”Tekoälyn ja koneoppimistekniikoiden soveltaminen ilmakehätieteissä voi tuoda uutta tietoa ilmastonmuutoksen ennustamiseen tulevina vuosikymmeninä ja auttaa torjumaan ilmansaastejaksoja tehokkaasti”, Boy uskoo.

Keskuksen tutkimustuloksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää esimerkiksi päätöksenteon tukena.

Vuosisatamme haaste

Ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on vuosisadan suurimpia haasteita. Yksi tärkeä kysymys on, miten maapallo järjestelmänä reagoi lämpenemiseen vesikierron osalta.

Pilvissä tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa häiriöitä säteilytasapainoon, mikä voi johtaa joko viilenemiseen tai lämpenemiseen.

Lisäksi suuria hiukkaspitoisuuksia sisältävät ilmansaasteet ovat merkittävä terveysriski, joka aiheuttaa vuosittain yli kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemaa.

(Kuva Maarit Kytöharju) ”Toivottavasti voimme jatkossa tehdä yhteistyötä alueen muiden ilmanlaadusta kiinnostuneiden tahojen kanssa”, sanoo Lahden uutta tutkimuskeskusta johtava professori Michael Boy.


 

Tilaa Kemiamedian uutiskirje!

Tilaajana saat sähköpostiisi kerran viikossa kiinnostavimmat uutiset ja tiedot alan tapahtumista ja työpaikoista.

Lue lisää ja tee tilaus täällä.

 

P.S. Jos et saa uutiskirjettämme tilaustasi seuraavana torstaina, käy tarkistamassa, onko viesti joutunut roskaposteihin tai johonkin muuhun meiliboksisi alalaatikkoon. Voit sieltä ohjata uutiskirjeet tulemaan jatkossa perille asti.

Kerro Kemiamedian toimitukselle mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia