Suomeen kemiallisen kuvantamisen huipputason infrastruktuuri

Suomeen rakennetaan Pohjoismaiden paras korkean resoluution värähtelyspektroskooppisen kuvantamisen infrastruktuuri.

Hankkeen takana on Helsingin yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Lappeenrannan-Lahden teknillisen yliopiston (LUT) muodostama konsortio, jonka työtä rahoittaa Suomen Akatemia.

Uuden infran avulla tutkitaan esimerkiksi nanomateriaaleja, kuten grafeenia ja biomolekyyleja, ja kehitetään niihin liittyviä sovelluksia.

Konsortio perustaa kaksi uutta avointa värähtelyspektroskooppista kuvantamislaitetta.

Toinen niistä on laajakaistainen Raman-mikroskooppi, joka sijoitetaan Jyväskylän nanotiedekeskuksen laserspektroskopian laboratorioon Laserlab-NSC:hen.

”Kyseessä on uusi lähikenttä-infrapunakuvantamislaite, jonka avulla kemiallisten kuvantamismenetelmien avaruudellinen erotuskyky paranee noin kymmeneen nanometriin”, kertoo Jyväskylän yliopiston kemian laitoksen johtaja Mika Pettersson.

Konsortion vahvuus on yhteistyössä

Kolmen yliopiston yhteisellä kemiallisen kuvantamisen infrastruktuurilla (qCSI) on mahdollisuudet nousta kansainvälisesti merkittäväksi tutkimusinfrastruktuuriksi.

Näin arvioi infrastruktuurin johtaja, professori Clare Strachan Helsingin yliopistosta.

”Vahvuutemme on yhteistyössä, koska meillä on spektroskopian, kuvantamisen, analyysin sekä farmasian, lääketieteen ja kemian asiantuntijoita”, Strachan sanoo.

Molemmat uudet laitteet yhdistetään sovellusalustaan, joka mahdollistaa spektrin käsittelyn ja analysoinnin. Sovellusalustan rakentamisesta vastaa konsortiossa LUT-yliopisto.

Suomen Akatemian rahoittamilla tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan tutkimusvälineitä, -laitteistoja, -aineistoja ja -palveluja, jotka muun muassa edistävät tutkimuksen yhteistyötä.

Kemiallisen kuvantamisen infrastruktuuri on akatemian uusi avaus.

(Kuva) Jyväskylän yliopiston Nanotiedekeskuksen laserspektroskopian laboratorioon hankitaan uusi laajakaistainen Raman-mikroskooppi. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Kerro meille mielipiteesi!

 

Nimi(Pakollinen)
Hidden
Mitä mieltä olit artikkelista? Lähetä meille palautetta.
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Lisää uutisia